• 瀏覽: 23,786
  • 回覆: 258
  • 追帖: 3
+7
大陸工廠越來越少,以前做工人嘅都變成送快遞同外賣,即係由之前嘅低技術裝配,變成腦都唔洗用嘅送外賣,中國前景實令人憂心。

笑鳩話

中美德, 2016已軟義工業革命第四代
第四產業拉動第一二產業, 將會是新經濟模式

中國是工革第四代大熱

說中國沒希望, 好比十八世紀說英國玩完, 十九世紀說德國玩完, 二十世紀說美國玩完一樣無知

香港擔心一下自己吧
仍在徘徊低端第三產業

如果真的有工業革命,希望西方國家今次會學識保護自己技術

中國低端人口數目龐大是事實,當他們無法在一、二線城市找不到生存空間,便會被驅逐回農村生活自生自滅。中國經濟繁榮大部分由城市人口享用。所以戶籍在一線城市最好,其次戶籍在二線城市,戶籍在農村的話,人生目標不能要求高。

實在看不懂樓主的邏輯……

中國的經濟前景是不明朗,但和送外賣有什么關係?

從前即使係低端裝配,總算係一種技術,但現時退步到做腦都唔用嘅工種成為主流,大陸已無希望

引用:
原帖由 Classico 於 2018-3-19 03:48 PM 發表
從前即使係低端裝配,總算係一種技術,但現時退步到做腦都唔用嘅工種成為主流,大陸已無希望
預計因為民不聊生,將會有大批國內人湧來香港,樓主要小心或搵定退路。

你班反中垃圾只係九UP有咩用?都比你九UP咗30年啦!

下賭約,賭中國幾時經濟崩潰, 輸既死全家! 咁先有人信你地講野

如果系咁樣噶話
香港已經奔潰到不成樣子了

引用:
原帖由 Classico 於 2018-3-19 03:48 PM 發表
樓主點知外賣,快遞唔使用腦
其他唔講,只係光棍節一天的營業額有幾多
物流方面己經要有佷好的運作

好似樓主咁,真係死得

引用:
原帖由 Classico 於 2018-3-19 01:17 PM 發表
大陸工廠越來越少,以前做工人嘅都變成送快遞同外賣,即係由之前嘅低技術裝配,變成腦都唔洗用嘅送外賣,中國前景實令人憂心。
系咪想講中國支爆,民不聊生,共產黨好快滅亡呀。
吹左幾十年中共政權不穩,你班西毛仲有冇新野講呀?

引用:
原帖由 catseye77 於 2018-3-19 02:42 PM 發表
實在看不懂樓主的邏輯……

中國的經濟前景是不明朗,但和送外賣有什么關係?
樓主仲係停留响穿膠花年代,係咁上下喇!

引用:
原帖由 Classico 於 2018-3-19 13:17 發表
大陸的工廠愈來愈少?
你用哪隻眼看到?

引用:
原帖由 赤共 於 2018-3-19 07:23 PM 發表
中國經濟唔掂,人民都唔會知道,獨裁政權控制傳媒,所有大陸不好嘅消息都被封閉,再加上人民奴才基因,只會對政權歌功頌德,習近平家業淨係會對自己有着數,分少少比佢嘅奴才,一見到大陸少少唔好 ...
樓主都係一個白癡 沒錯你講果D低端工業係小咗好多。不過人第大陸果就唔希罕。人第要嘅係重工業。死懵丙

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]