• 瀏覽: 23,757
  • 回覆: 258
  • 追帖: 3
+7
引用:
原帖由 Classico 於 2018-3-19 01:17 PM 發表
大陸工廠越來越少,以前做工人嘅都變成送快遞同外賣,即係由之前嘅低技術裝配,變成腦都唔洗用嘅送外賣,中國前景實令人憂心。
又係 DaiNippon64 條PK化身9 up.

引用:
原帖由 catseye77 於 2018-3-19 02:42 PM 發表
實在看不懂樓主的邏輯……

中國的經濟前景是不明朗,但和送外賣有什么關係?
一個低端人口都要食飯嘛😄,人哋開工寫嘢交數收錢而已,睇開啲啦😄。正常人點會發帖閙大陸閙到變VIP o架?仲係幾個身份都係VIP嗰隻。成績斐然呀。

引用:
原帖由 lcheung123 於 2018-3-23 03:36 AM 發表

一個低端人口都要食飯嘛😄,人哋開工寫嘢交數收錢而已,睇開啲啦😄。正常人點會發帖閙大陸閙到變VIP o架?仲係幾個身份都係VIP嗰隻。成績斐然呀。
日日夜夜,飯都唔食,不停地鬧大陸,不停地𧹍美國,真悲哀。出生在敵國,生活在敵人陣內,每日醒來發現自己仍保持黃膚黑髪,未變成美國人,痛哭之後,上網繼續,變成橋底打小人的婆婆,日日諗咒;打你個中國頭呀⋯⋯可憐到呢

引用:
原帖由 Classico 於 2018-3-19 01:33 PM 發表
如果真的有工業革命,希望西方國家今次會學識保護自己技術
但今次工業革命係發生糸東方

引用:
原帖由 wen170977 於 2018-3-23 11:05 AM 發表

但今次工業革命係發生糸東方
如果係東方,都係日韓

引用:
原帖由 Classico 於 2018-3-23 11:36 AM 發表

如果係東方,都係日韓
日韓 得番電子同小量重工業, 大嘅做唔出, 細嘅又比中國追上, 資源又缺乏點攪? 攪革命推番個政府就有。

引用:
原帖由 福田奸夫 於 2018-3-23 10:44 AM 發表

日日夜夜,飯都唔食,不停地鬧大陸,不停地𧹍美國,真悲哀。出生在敵國,生活在敵人陣內,每日醒來發現自己仍保持黃膚黑髪,未變成美國人,痛哭之後,上網繼續,變成橋底打小人的婆婆,日日諗咒 ...
咪就係,仲要日日驚住生仔冇屎忽!

引用:
原帖由 Classico 於 2018-3-19 01:17 PM 發表
大陸工廠越來越少,以前做工人嘅都變成送快遞同外賣,即係由之前嘅低技術裝配,變成腦都唔洗用嘅送外賣,中國前景實令人憂心。
你在扮睡?還是無知?說當今的世界工廠越來越少?你到過中國未啊?

引用:
原帖由 wen170977 於 2018-3-23 11:40 AM 發表

日韓 得番電子同小量重工業, 大嘅做唔出, 細嘅又比中國追上, 資源又缺乏點攪? 攪革命推番個政府就有。
你查下三星嘅業務先講

依家中國啲經濟係咁升緊

引用:
原帖由 Classico 於 2018-3-26 05:56 PM 發表

你查下三星嘅業務先講
佢做咩業務就代表佢電子方面唔會比中國企業追上三星咩都攪就代表勁

引用:
原帖由 Classico 於 2018-3-26 05:56 PM 發表

你查下三星嘅業務先講
去過韓國都知三星咩都攪 咁又代表d咩

引用:
原帖由 wen170977 於 2018-3-26 06:04 PM 發表

佢做咩業務就代表佢電子方面唔會比中國企業追上三星咩都攪就代表勁
不如大家唔好發中國夢,要追上即係仲未追到,你講1000年後嘅野真係冇人知

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]