• 瀏覽: 9,513
  • 回覆: 46
+3
深圳真的是創業之都,好多野越來越人性化,違例停車炒左牛肉乾十分鍾內開走都可以申請取消罰款,而家深圳GDP不但超過香港,而且感覺到深圳社會越來越人性化,以後粵港澳大灣區龍頭肯定係深圳,香港就好似英國咁慢慢走下坡,爛船還有三分釘咁講。。站於中央角度,如果深圳搞得起,一定係俾深圳做龍頭,對中央點講都係深圳親過香港。

附件

A5559181-B79B-4600-92AD-82BA19C8E29D.png(277 KB)

B2C4E139-43DF-4077-BD0B-989E57644434.png(147.64 KB)

仲有
叫雞要行政拘留

引用:
原帖由 vvoy 於 2018-3-19 11:43 AM 發表
仲有
叫雞要行政拘留
叫雞要行政拘留……呢D各有各地方法規,香港食狗肉夠要坐監啦,深圳合法哦……所以呢D冇咩好講。

香港叫雞 性交易只要你情我願都合法 但你又叫唔叫丫?唔係d 舊唐樓地方又cheap又細又updup 就係比社會岐視叫大陸雞 大陸叫雞件事舒服多n倍

引用:
原帖由 口腔花色核心 於 2018-3-19 12:08 PM 發表
香港叫雞 性交易只要你情我願都合法 但你又叫唔叫丫?唔係d 舊唐樓地方又cheap又細又updup 就係比社會岐視叫大陸雞 大陸叫雞件事舒服多n倍
反正都咁唔到,其實學荷蘭咁,引入紅燈區會唔會好d

引用:
原帖由 sleepingforest 於 2018-3-19 14:41 發表

反正都咁唔到,其實學荷蘭咁,引入紅燈區會唔會好d
搞紅燈區就要領牌,領得牌就只有本地品種,但本地品種質素就……

呢D要科技配合 可惜香港越黎越落後......

話要搞知慧城市 但管理人才那邊根本冇科技概念

又點搞得出成積丫

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2018-3-19 04:10 PM 發表
呢D要科技配合 可惜香港越黎越落後......

話要搞知慧城市 但管理人才那邊根本冇科技概念

又點搞得出成積丫
多做多錯,唔做冇錯。

偷竊少過三千,唔係刑事,拘留就得?難怪咁多賊

十年前深圳交警對遺例泊車已用數碼相機拍照存証

引用:
原帖由 懷念黃金時代HK 於 2018-3-19 05:10 PM 發表
有D國家同性戀係死罪,香港食狗肉都要坐監,偷野少過2000要拘留唔係懲罰嗎?雖然無刑事上案底,但個file一樣花曬。。

引用:
原帖由 懷念黃金時代HK 於 2018-3-19 05:10 PM 發表
仲有第一次偷少過2000就拘留,如果再犯,就算少過2000都係累犯,累犯就係刑事!!

引用:
原帖由 leechilam 於 2018-3-19 19:50 發表

有D國家同性戀係死罪,香港食狗肉都要坐監,偷野少過2000要拘留唔係懲罰嗎?雖然無刑事上案底,但個file一樣花曬。。
香港都有行政處罰,叫定額罰款,由行政機關直接出罰款單處罰違規市民

只係大陸的行政處罰款式比香港多,除罰款,多一樣叫拘留

香港應該引入一下,效果比罰款更有效

行政拘留 好好用 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]