• 瀏覽: 23,761
  • 回覆: 256
+9
引用:
原帖由 highbury64 於 2018-3-18 02:45 PM 發表
游b宣誓被DQ單case,法官都講咗宣誓吾formal吾真誠都可以DQ, 而香港議員,甚至八大學生會宣誓都係舉起三隻手指,但係習仔舉起嘅係拳頭,咁樣係咪做錯咗?係咪破壞咗莊嚴性? 港區人大係咪要盡責任司 ...
哦 原來全世界的宣誓儀式都要跟八大的 受教了

人低能真係無得救

你仲唔去申請,香港人最差就好似你咁 龜縮齋吹

樓主 中晒 黃絲毒
無藥可救

雜種是小丑一名

引用:
原帖由 highbury64 於 2018-3-18 05:15 PM 發表
點解d人大吾去要由我去?
言行舉指,,64哥,,十足十係長洲死佬鬼,DQ蔡既私生子,,,老痴小傻,,當然係你去DQ...

引用:
原帖由 highbury64 於 2018-3-18 17:15 發表

點解d人大吾去要由我去?
你覺得有問題,人地都冇

引用:
原帖由 highbury64 於 2018-3-18 02:45 PM 發表
游b宣誓被DQ單case,法官都講咗宣誓吾formal吾真誠都可以DQ, 而香港議員,甚至八大學生會宣誓都係舉起三隻手指,但係習仔舉起嘅係拳頭,咁樣係咪做錯咗?係咪破壞咗莊嚴性? 港區人大係咪要盡責任司 ...
小朋友,唔明唔緊要,虛心D問下人,唔係下下用敵對質疑態度審度別人。

知你懶,比埋例link你解讀。

http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/20180317/mobile/bkncn-20180317174858277-0317_05011_001.html

習近平、王岐山和栗戰書是中國首批國家領導人進行憲法宣誓,而他們在宣誓時舉起右手的握拳手勢,原來是源於社會主義和工人運動的入黨宣誓動作。這明顯有別於現時全部大多數國家領導人就職宣誓常用的舉起右手,五指向上的舉掌手勢。

據了解,右手握拳這個姿勢最早見於亞述人的浮雕,意思是「威力」。之後在歐美成為團結、力量、堅持的象徵。中共黨章明確黨員必須面向黨旗進行入黨宣誓。動作是舉右手,握緊拳頭,對着太陽穴。此動作在社會主義和工人運動中,被稱作「紅色敬禮」,二十世紀上半葉成為反法西斯的象徵和各種民族解放運動、社會解放運動和左翼運動的通用禮儀。共產黨宣誓的右手握拳禮,有「全心全意,堅定不移,堅決鬥爭」的含義。對中國而言,還寓意「拳拳之心」,以示忠誠。

引用:
可以,你去搞

人民報……全票當選是綁架民意,行為是賊。
如何可以DQ賊?用自定匪憲?
(雜種帝一腳牛屎識條鐵咩)

司法覆核!快d司法覆核啦!快d啦

引用:
原帖由 highbury64 於 2018-3-18 18:13 發表

因為佢哋吾敢有獨立思考
最重要係你有思想, 但唔做, 仲要怪人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]