• 瀏覽: 9,005
  • 回覆: 147
+2
引用:
原帖由 mart1212 於 2018-3-17 11:35 PM 發表

人哋無叫你一定要唱呀,而家邊個叫你唱啫,人哋係叫你係奏國歌時咪玩嘢呀,唔玩嘢係咪會死呀,正正經經企一陣會死咩,使唔使噓呀,英國佬嘅天佑我皇你識唱咩,人哋奏個 ...
班漢奸走狗當然唔識唱天佑女皇,蝗屍講毒9成以上,都係每日150,同埋游水落嚟嘅鄉下仔,所以近20年香港多咗咁多反中米青日L

On 9 中國立 on 9 法列。

情況就等如老豆返到屋企,規定全屋人要同佢敬禮。

八個字:「自討沒趣,適得其反」

引用:
原帖由 arki727 於 2018-3-18 10:04 AM 發表

有邊個國家會忍唔到幾個人,就真小氣了。
呢D唔係小唔小氣問題。係唔比呢D人坐大。呢班人你唔理佢以為好得戚,以為吹佢哋唔漲。等如有人問候你娘親,你大可話講吓啫都唔入肉嘅。但日日問候喎,你點忍呀

引用:
原帖由 mart1212 於 2018-3-18 10:10 AM 發表

呢D唔係小唔小氣問題。係唔比呢D人坐大。呢班人你唔理佢以為好得戚,以為吹佢哋唔漲。等如有人問候你娘親,你大可話講吓啫都唔入肉嘅。但日日問候喎,你點忍呀
呢啲咪係極權做法囉,思想教育,你可以立法,同北韓冇乜分別,但係依度係香港,我可以唔跟,因為人權法行先。

西方國家法律制衡政府多於人民。
甚至彼鄰的新加坡,國內雖然獨裁,但起碼國內官員廉潔守法,無論當地政府及官員同樣遵守自己所訂定的法律……獨裁不是問題……問題任何政府都吾應該寬己嚴人

無規矩不能定方圓,立法係要人遵守。你唔挑戰人底線,人哋都無必要立法啦

打鑼打鼓打咗咁耐,好多議員都發表曬意見,
網上也討論咗成年都有咯,
咁都話無咨詢?

一係立國歌法唔俾你侮辱國歌
一係規定幼稚園開始日日唱國歌
你揀邊樣?

引用:
原帖由 baycitizen2047 於 2018-3-17 09:31 PM 發表

那麼,日後有人用 "共匪" 形容中共政權, 就怪不了別人.
根本,你ge立場,咩都賴人。

你哋啲人根本就唔需要理佢, 你地點樣同佢講都係嘥氣, 你哋同佢講話要尊重國歌, 佢就一路喺度逃避, 淨係識得講立法嘅問題。

浩然正氣,自有威嚴。
國歌法惡形惡相,揸槍指著你唔叫尊重,係恐嚇。

引用:
原帖由 baycitizen2047 於 2018-3-17 09:31 PM 發表

那麼,日後有人用 "共匪" 形容中共政權, 就怪不了別人.
咁樣那些人就是蔣匪 土匪 漢奸 帝國主義的走狗!

尊重自己國家,要諮詢啲乜嘢呢? 美國佬要打擊中國要諮詢你嗎? 現在美國人要開打貿易戰有諮詢過你嗎?
美國入侵伊拉克,中東地區有諮詢過當地人嗎?
開戰的時候只有中國保護你!攻繫你係美國人呀!

國歌代表中共政權,值唔值得香港人尊重,因人而異

是否每立一條法例都要公投?你讀書用納稅人錢資助,使用公厠有無公投完才用?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]