• 瀏覽: 3,565
  • 回覆: 26
http://hk.on.cc/tw/bkn/cnt/news/20180317/bkntw-20180317061039005-0317_04011_001.html

美國總統特朗普於美國時間周五(16日)傍晚簽署《台灣旅行法》,即時生效並成為美國法律。根據法令內容,美國所有層級的官員均可訪問台灣,與台方官員會面;台灣官員亦可以「受尊重」的形式訪美。中國大陸駐美國大使館隨即發聲明回應,稱陸方對此表達強烈不滿和堅決反對。

大陸駐美大使館透過官網發表聲明,指「與台灣交往法案」(《台灣旅行法》)有關條款嚴重違反「一個中國原則」和《中美三個聯合公報》規定,陸方對此強烈不滿和堅決反對。

聲明強調,「『一個中國原則』是中美關係的政治基礎。我們敦促美方信守奉行『一個中國政策』、遵守《中美三個聯合公報》原則的承諾,停止美台官方往來和提升實質關係,慎重、妥善處理涉台問題,以免給中美合作造成嚴重干擾和損害。」

睇下習近平大大聲「不會吞下損害國家主權和利益的苦果」係點
估計同「通電話」一樣,會進一步增強對台壓力,例如外交孤立、經濟制裁、甚至台海軍演

Trump 真pk

當日大選國內人還大叫説他好,連這版都被人洗版大叫trump 好,親華

全部大錯特錯!

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-3-17 12:33 PM 發表
好快阿爺就有巴勒斯坦武器旅行法了
應該唔會
其實中國同以色列關係都唔差,唔會損害關係作報復

當奴美國以為不停觸及及利用每一個中國人主要利益面,為自己製造籌碼,但每一個都俾中國反利用,大家睇戲...

引用:
原帖由 starr 於 2018-3-17 12:38 PM 發表

應該唔會
其實中國同以色列關係都唔差,唔會損害關係作報復
中國人係猶太人的恩人
如果當時2次大戰係上海中國人拼死唔幫現今以色列立國果班人就冇今日既以色列

引用:
原帖由 oldbeer 於 2018-3-17 12:22 PM 發表
Trump 真pk

當日大選國內人還大叫説他好,連這版都被人洗版大叫trump 好,親華

全部大錯特錯!
呢條友眼中只有S加兩棟!訪華簽合約時就稱兄道弟,攞完著數即刻反面,不過呢個世界係呢啲人先會發達,習大喺呢件事上可謂比呢條神經刀算左一鑊!

老美打埋呢張台灣牌就應該冇牌可打了

引用:
原帖由 3粒星 於 2018-3-17 01:21 PM 發表
中國人係猶太人的恩人
如果當時2次大戰係上海中國人拼死唔幫現今以色列立國果班人就冇今日既以色列
幾百人姐,唔使講到太偉大

老尾咁串,所有中國人應該即刻離開尾國、剪咗張綠卡以作抗議!

美國行政部門已發表聲明:唔會理會
台灣旅行法

引用:
原帖由 horse2014 於 2018-3-17 12:33 PM 發表

好快阿爺就有巴勒斯坦武器旅行法了
出到印度洋先講啦

引用:
原帖由 3粒星 於 2018-3-17 01:21 PM 發表

中國人係猶太人的恩人
忘了支支人是猶太人的慰安種添

引用:
原帖由 helloma 於 2018-3-17 03:56 PM 發表
老美打埋呢張台灣牌就應該冇牌可打了
俾日台越做核彈。你支支就不用玩了

引用:
原帖由 床上大希望 於 2018-3-17 05:42 PM 發表

俾日台越做核彈。你支支就不用玩了
日台做咩中國唔知
條試驗棒未做好已經武統台灣啦!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]