• 瀏覽: 23,081
  • 回覆: 432
+18
支持盡快立國歌法! 作為中國人, 我地好應該尊重自己國家的國歌!

至於果班話自己係香港人唔係中國人的人: 我就當你地一律係好似班假難民咁唔知幾時偷渡來中國香港的唔知咩國人. 你呢班唔知咩國人, 住得響中國香港, 就要尊重我地的中國國歌, 否則即係唔尊重我地, 到時比人拉左要罰錢甚至坐監, 係抵你死!

全國人大常委會去年通過將內地《國歌法》列入香港《基本法》附件三,由港府自行本地立法。政府最新建議任何人公開及故意篡改國歌,貶損或侮辱國歌,包括曲譜和歌詞,即屬違法,最高罰款五萬元及監禁三年;將列明由行政長官規定應當奏唱國歌的場合;列明不得使用國歌的場合,違例播放亦屬違法,罰款五千元至五萬元不等;中小學課程須教學生唱國歌、了解國歌,但無加罰則。局方期望暑期前將條例草案提交立法會作首讀。

政府昨向立法會提交文件,以內地《國歌法》共十六條條文為藍本,羅列本地立法條例草案建議條文內容概要,建議納入當中十三條;部分屬引導性條文,並無罰則,包括政府鼓勵市民及組織在適宜的場合奏唱國歌、奏唱國歌應當按照條例所載國歌的歌詞及曲譜,不得採取有損國歌尊嚴的奏唱形式、任何人參與奏唱國歌場合,在奏唱期間均需肅立、舉止尊重等。

內地條文列明各種應當奏唱國歌的場合,例如人大會議、升國旗儀式及重大體育活動等,本地則由行政長官規定應當奏唱國歌的場合。政府消息人士指,日後會以刊憲形式公告,列明如國慶、回歸紀念日、抗戰勝利紀念日等場合均要唱國歌。條例亦列明中小學須教育學生唱國歌,了解國歌的歷史和精神,以及遵守國歌奏唱禮儀,不跟隨也無罰則。

本地條例草案部分條文列明刑責,例如國歌不准用於商標或商業廣告、私人喪事,或行政長官規定禁止使用的場合,但電影除外,違例者可判處罰款五千至五萬元。消息人士表示,由行政長官規定、涉及罰則的限制場合,日後會以「先訂立,後審議」形式進行。

有別於內地規定侮辱國歌會被處以十五日以下拘留,政府建議任何人公開及故意篡改國歌歌詞、曲譜,以歪曲、貶損方式奏唱國歌,即屬犯罪,最高罰款五萬元及監禁三年。

外界一直關注條文涉及刑責的貶損定義,政府消息人士強調,難以列出全部涉及貶損或侮辱的情景,但指關鍵是背後的意圖及動機,且本港法庭對判斷意圖和動機非常成熟,並非抽象概念。消息人士指,今次立法包含「既要引導,又要規範」,以示明國歌屬國家的象徵,不應作出侮辱,當中涉及社會規範,「如果不是故意挑戰,一般人毋須擔心」,認為誤墮法網機會不大。

本地立法另一關注點在於條例是否具追溯力,消息人士表明,政府無意要求訂立追溯期。

對於內地國歌法要求新聞媒體宣傳國歌,在國家法定節日時要在規定時間播放國歌,政府建議,受本地條例規管的持牌免費、收費電視台及聲音廣播機構,按現行牌照條款,免費播放由政府提供與公眾利益有關的材料。

政府今年第二季將推出短片及聲帶,宣傳國歌的背景,以及奏唱國歌的禮儀。

民建聯主席李慧琼表示,近年出現不少噓國歌等發泄情況,政府不能坐視不理,有責任就《國歌法》立法,希望透過今次本地立法傳遞清晰訊息,會維護國歌的尊嚴。她又指市民現可提出意見,相信立法會將召開公聽會,政府草擬法案時會聽取相關意見。經民聯議員梁美芬認為,《國歌法》本地立法未有提出具追溯力,已釋除公眾疑慮。

民主黨主席胡志偉表示,有關文件只列出立法框架,未有細節,當中不少用語及定義並不清晰,或引起糾紛,促請政府盡快透過白紙草案探討立法細節,並讓公眾提供意見。公民黨黨魁楊岳橋認為,政府必須清晰釐清何謂貶損國歌。

新聞來源連結:
http://sina.com.hk/news/article/20180317/1/10/4/國歌法-將本地立法-公開篡改貶損屬違法-8611340.html

呢條胡主席
攞黎拗嗟
例如盜竊罪
會唔會細節到
偷乜野先算犯法啊 ? 

立法最開心的首先係香港足總. 班弱智盲反中害到香港足總已經比人罰左幾次錢! 立法後足協可以名正言順拉哂班入場唔係睇波而係特登來噓國歌的盲反中!

立法就唔係叫尊重,係你一定要咁做。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-3-17 01:51 PM 發表
立法就唔係叫尊重,係你一定要咁做。
立唔立法, 盲反中個心都唔會尊重。 不過立法後表現出唔尊重就會有後果。

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-3-17 10:22 AM 發表
支持盡快立國歌法! 作為中國人, 我地好應該尊重自己國家的國歌!

至於果班話自己係香港人唔係中國人的人: 我就當你地一律係好似班假難民咁唔知幾時偷渡來中國香港的唔知咩國人. 你呢班唔知咩國人, 住得響中國香港, ...
由漢奸聶耳作曲,反黨反動學術權威田漢作詞的義勇軍進行曲要人尊重,係咪即係鼓勵中國人做漢奸同反黨反動?

引用:
原帖由 paoon 於 2018-3-17 03:51 PM 發表

由漢奸聶耳作曲,反黨反動學術權威田漢作詞的義勇軍進行曲要人尊重,係咪即係鼓勵中國人做漢奸同反黨反動?
咁你作為看更,呀, 係漢奸先啱, 記得日日唱歌啦!

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-3-17 04:09 PM 發表

咁你作為看更,呀, 係漢奸先啱, 記得日日唱歌啦!
中國國歌源於大日本帝國,唱中國國歌時記住先山呼天皇萬歲。

引用:
原帖由 paoon 於 2018-3-17 04:12 PM 發表 

中國國歌源於大日本帝國,唱中國國歌時記住先山呼天皇萬歲。
膠少陣當幫忙啦。 英文源於英國, 咁美國人唱美國國歌時係咪要諗起英女皇呀?

講咗好多次, 盲反中冇腦我哋知㗎啦, 唔使日日示範畀我哋睇!

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-3-17 04:32 PM 發表

膠少陣當幫忙啦。 英文源於英國, 咁美國人唱美國國歌時係咪要諗起英女皇呀?

講咗好多次, 盲反中冇腦我哋知㗎啦, 唔使日日示範畀我哋睇!; ...
攞一首Made in Japan的曲做國歌,中國人都係媚日親日哈日,骨子裡全部都係漢奸。

引用:
原帖由 paoon 於 2018-3-17 04:38 PM 發表

攞一首Made in Japan的曲做國歌,中國人都係媚日親日哈日,骨子裡全部都係漢奸。
咁咪啱曬你囉, 記得日日唱國歌啦! 記住話畀你班崇日朋友聽, 日日同佢哋一齊唱過歌啦!

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-3-17 04:45 PM 發表

咁咪啱曬你囉, 記得日日唱國歌啦! 記住話畀你班崇日朋友聽, 日日同佢哋一齊唱過歌啦!
你咁like漢奸聶耳於抗日戰爭時期遊日期間寫於大日本帝國東京都的義勇軍進行曲,仲尊重佢為"國歌",一定係祟日媚日親日哈日漢奸,明白的。

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-3-17 02:37 PM 發表

立唔立法, 盲反中個心都唔會尊重。 不過立法後表現出唔尊重就會有後果。
成日掛係口邊,冇用嘅。
暗地裏咪又係唱天佑女皇。

香港衍生了好多港蛙一族!🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸🐸

引用:
原帖由 paoon 於 2018-3-17 04:48 PM 發表

你咁like漢奸聶耳於抗日戰爭時期遊日期間寫於大日本帝國東京都的義勇軍進行曲,仲尊重佢為"國歌",一定係祟日媚日親日哈日漢奸,明白的。
放心, 我自己好清楚我自己係愛咩國。 唔好咁白痴以為用啲歪理就可以老屈其他人乜乜乜。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]