• 瀏覽: 12,640
  • 回覆: 64
  • 追帖: 1
http://www.chinatimes.com/realtimenews/20180316000009-260417

衛星照片顯示,中國正在建造第六艘055型導彈驅逐艦。(圖/中評網)
據英國「詹氏防務週刊」網站3月14日報導,衛星照片顯示,中國大陸正在建造第六艘055型導彈驅逐艦,首個模塊在今年1月份成型。另外,大連造船廠正在建造055型驅逐艦的3號和4號艦,以及6號艦,上海江南造船廠則在建造1號、2號和5號艦。

055型導彈驅逐艦採用全燃動力、射頻綜合集成及通用垂直發射系統,擁有較高的續航力、自持力及適航性,可在除極區外無限航區遂行作戰任務,被認為是中國海軍實現戰略轉型發展的標誌性戰艦。目前,該型艦是世界上綜合實力最強的驅逐艦。

055型驅逐艦1號艦已在去年6月28日舉行下水儀式,預估最快今年便能交付海軍服役,目前衛星照片證實6艘055艦在建,消息人士透露,該系列共計會有12艘軍艦。
(中時電子報)

愈做愈快愈做愈順,愈順工藝愈高。

055應該屬於巡洋艦.

我仲以為第一批先做4架然後再慢慢改

引用:
原帖由 head2010 於 2018-3-16 12:46 PM 發表
我仲以為第一批先做4架然後再慢慢改
有機會係第三艘航母既護航編隊之ㄧ。

強大

習慣了就沒事

中國加油

引用:
原帖由 神殿老子 於 2018-3-16 11:49 AM 發表
055應該屬於巡洋艦.
人家說是驅逐艦就驅逐艦吧!

自己國家咁強好開心

唔知班港撚西狗點睇呢?

中國強大

引用:
原帖由 CAVOK 於 2018-3-16 02:54 PM 發表

人家說是驅逐艦就驅逐艦吧!
網名泥O者

聽講過好似話巡洋艦係可以作為艦隊既旗艦, 有更多既通訊指揮設備

驅逐艦就專攻作戰, 作為艦隊構成既一部份

如果055既定位係艦母戰鬥群中既火力輸出, 叫佢做驅逐艦亦無不妥

引用:
原帖由 DL88088 於 2018-3-16 03:03 PM 發表
唔知班港撚西狗點睇呢?
為什麼今次冇人話山寨.

引用:
原帖由 DL88088 於 2018-3-16 03:03 PM 發表
唔知班港撚西狗點睇呢?
會話中國嘢會爆嘅。
呆灣就話偷佢地嘅技術。

噸位是巡洋艦,作主火力輸出。習慣就好

一定系山寨貨!一定系啊!收工了……

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]