• 瀏覽: 10,227
  • 回覆: 103
引用:
原帖由 ilovenikita 於 2018-3-18 04:30 PM 發表

Qr code同流動支付其實無必然的關係,也非什麼高科技,同類既好多,如Microsoft tag 如果當年無qr code, 可以用加密既2D barcode, 唔自己開發都只係為兼容市面上的barcode機 而已。所以支付寶既優點始終就是互聯網 ...
同意

引用:
原帖由 kaiser2 於 2018-3-18 04:37 PM 發表

你做乜貪男呢d?
咁你攞多d保險
https://www.hk01.com/港聞/122414/-Uber車禍-載客混能車紅隧起火-首宗意外被揭-Uber-幸無受傷

Uber係香港係唔合法第三保有權唔賠係事實,祝你好運!

只可講句,真係含撚。😆😆😆😆😆😆

希望唔會係咁la~

支付寶有著數所以成日用。但技術真係年幾都無咩改善。generate 個QR CODE 有時要好幾秒。付款時又唔係下下一掃就掃到個.。出單又比較慢。用起上嚟總覺得有啲壓力。無優惠又有得揀,一定係用八達通。

引用:
原帖由 jetflyer 於 2018-3-19 08:25 AM 發表
支付寶有著數所以成日用。但技術真係年幾都無咩改善。generate 個QR CODE 有時要好幾秒。付款時又唔係下下一掃就掃到個.。出單又比較慢。用起上嚟總覺得有啲壓力。無優惠又有得揀,一定係用八達通。
我反而覺得支付寶個付款碼 generate 得非常快,每次都係即按即出,用咗接近5個月大概5、60次,感覺唔錯,除咗早期有一次掃 code 要掃多過一次,次次都好順利一 take 過,出單係唔及八達通快,但唔會比其他付款方式慢,用支付寶畀錢唔覺有壓力。相反微信支付個 QR Code 就真係出得非常之慢,唔一早開定會好大壓力,交易時快時慢,做第一期優惠時出單比支付寶快,第二期可能因為多咗人用要等好耐至完成交易,剛剛推出第三期優惠暫時用咗兩次,出單比之前快,但有可能係因為非繁忙時段。純以實體店付款嚟計,支付寶無著數我都會繼續用,微信支付要再觀察。

引用:
原帖由 魚蛋雞翼湯 於 2018-3-19 10:16 AM 發表

我反而覺得支付寶個付款碼 generate 得非常快,每次都係即按即出,用咗接近5個月大概5、60次,感覺唔錯,除咗早期有一次掃 code 要掃多過一次,次次都好順利一 take 過,出單係唔及八達通快,但唔會 ...
佢部機渣+台廢,咁咪瀨落人地慢囉。
我剛剛先係7仔充兩舊,唔使30秒搞曬,而且我仲係特登掉轉部機放響檯度比佢到,估唔到倒轉都無問題,佢就咁掃就得。
有時某些人用新科技滿其實大部分都係使用不當造成。
例如香港人歌頌既八仔,用左咁多年都有磨袋黨塞住條隊一樣

引用:
原帖由 魚蛋雞翼湯 於 2018-3-19 10:16 AM 發表

我反而覺得支付寶個付款碼 generate 得非常快,每次都係即按即出,用咗接近5個月大概5、60次,感覺唔錯,除咗早期有一次掃 code 要掃多過一次,次次都好順利一 take 過,出單係唔及八達通快,但唔會 ...
我都有用微信支付。但啱我用嘅優惠較支付寶少,所以較少用。用嗰時就感覺爽過支付寶。但三個比較,始終八達通最好用。若無優惠,純電子錢包係商舖用,一定係八達通最好。

以後微信港幣自動匯率轉人民幣,找換店就會玩完。

現在在香港都可以直接上kavip這個網站用信用卡充值微信和支付寶錢包了,以後出門無須帶現金或visa在身上,科技進步給人們生活帶來太多便利了~

用都未用過。。。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]