• 瀏覽: 10,237
  • 回覆: 103
引用:
原帖由 kaiser2 於 2018-3-18 12:27 PM 發表

睇下2018年新聞,傻西
落街睇下的士裝咗八達通機未先啦傻仔

真係靠你咩

引用:
原帖由 加藤玲奈子 於 2018-3-16 04:06 PM 發表

八達通的士好多年前都有啦. 呢樣野你都唔知就知你唔係香港人.
你傻撚左,揸住張8達通,又冇現金坐的士,肯定俾司機吊到你反唇,

引用:
原帖由 alanfkl 於 2018-3-18 10:34 AM 發表
唔好成日話QR code係落後或低等或危險等等說話了,這些都是政治毒上腦。現在台灣,日本等都有同樣技術的手機支付系統,歐付寶,街口,還有Line pay。這些都是用同支付寶和微付同一技術了,而且台灣及日本又都是越來越 ...
Apple pay, Google pay其實都系信用卡

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2018-3-18 03:15 PM 發表

Apple pay, Google pay其實都系信用卡
咁QR code支付都可以綁信用咭,如果講靈活度,Apple &Google pay無餘額系統及不可P to P。而且在app內可廣展系統功能的空間無QR Code支付系統咁大,所以QR code 系統雖然不是咁高科技,交易過程又不是最快,但其靈活度確可配合不同地區及企業的個別所需加入小程式。對消費者及商戶來說,成本才是王道。如果放眼看世界,唔單只大陸發展QR CODE系統,其他國家都有發展類似的QR code支付系統。

引用:
原帖由 kaiser2 於 2018-3-18 12:52 PM 發表

未唔代表以後冇,你好趕?怕無命見到?有冇都好,你咪又係搭巴士

BTW 大陸真落後,來來去去都係得佢二個支付系統
係你地班傻仔話8仔搭車方便架,而家搭唔到又搬龍門

BTW,你肯定日後支付寶微信唔可以搭車,你又好趕怕無命見到呀?

引用:
原帖由 kaiser2 於 2018-3-18 04:19 PM 發表

搭公共交通唔用八仔用乜?你用支付寶搭巴士地鉄?搭的士做乜,uber 好咁多

用咗8仔咁多年,佢有比過D乜嘢優惠比你?

Uber?出咗事架車第三保唔包就恭喜你

引用:
原帖由 kaiser2 於 2018-3-18 04:20 PM 發表

你知唔知香港而家wechat pay 係香港功能係乜?幫大陸人走錢落黎呀
係係係,有證據仲唔報警?

引用:
原帖由 alanfkl 於 2018-3-18 03:50 PM 發表

咁QR code支付都可以綁信用咭,如果講靈活度,Apple &Google pay無餘額系統及不可P to P。而且在app內可廣展系統功能的空間無QR Code支付系統咁大,所以QR code 系統雖然不是咁高科技,交易過程又不是最快,但其靈 ...
Qr code同流動支付其實無必然的關係,也非什麼高科技,同類既好多,如Microsoft tag 如果當年無qr code, 可以用加密既2D barcode, 唔自己開發都只係為兼容市面上的barcode機 而已。所以支付寶既優點始終就是互聯網結合,可以線上連結線下,而線下支付非強項,當年選擇用qr code只是可以最低成本推廣,不過得多香港人到現在都唔明點解人地要用qr code 仲系在到諷刺人地慢

引用:
原帖由 kaiser2 於 2018-3-18 04:38 PM 發表

報乜警?犯法咩?你可否有少少水平
冇犯法咁有乜問題?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]