• 瀏覽: 2,868
  • 回覆: 22
引用:
原帖由 直線國國王 於 2018-3-14 09:35 PM 發表

用博弈論看區諾軒的狀況,他跟覆核他的選民一起陷入囚徒困局中。區有兩個策略,遵守基本法或不守基本法;選民的兩個策略是覆核他的參選資格或不覆核心也的參選資格。

最好的結果是區遵守,市民不覆核 ...
唔好意思
我真是唔睇新聞的
都唔知佢地物水

引用:
原帖由 普陀山 於 2018-3-14 09:41 PM 發表

唔好意思
我真是唔睇新聞的
都唔知佢地物水
區諾軒便是新當選的泛民議員,曾燒過基本法,市民不相信他日后會守法,正在覆核他的參與資格,要DQ他呀!

你這人

引用:
原帖由 普陀山 於 2018-3-14 07:09 PM 發表

你話佢真金丫嘛
經得起考驗系嘛?
覆核鄭泳舜單嘢得啖笑,擔保佢無事.

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-3-14 09:32 PM 發表

咁呢D我唔會擔保, 佢老豆老母都唔敢擔保啦
不過嗰個DQ佢嘅理由就真係.....,都唔明個覆核王點解可以咁低能,簡直係玩嘢啫。
不過相信佢想申請法援都未必申請得到囉,個理由都唔充份。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2018-3-14 09:51 PM 發表

區諾軒便是新當選的泛民議員,曾燒過基本法,市民不相信他日后會守法,正在覆核他的參與資格,要DQ他呀!

你這人

咁我又無權無勢做唔到物
只能看

引用:
原帖由 直線國國王 於 2018-3-14 10:32 AM 發表

我把你的題目縮少至「司法覆核政府改策」,包括政府向法院安求DQ議員。

維護法律是需要成本的,請司法人員、案件存檔、付立法會議員工資、成立警隊、建監獄...。若事無大小都要在法院處理,那是不可 ...
與時並進。中國能快速提升之因。

一個人口多的國家,其知識份子比重,做就了根本國力。

引用:
原帖由 skytra 於 2018-3-14 07:25 PM 發表

最重要一點
泛民找個長洲覆核王是用市民的錢去打官司, 泛民律師又可以大撈一筆

但點解民建又唔去找個拿法援? 反定市民地錢
法緩的缺點,被覆核王的往積表露無遺。

受益者不是市民。
而是代表律師。

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2018-3-14 10:53 PM 發表

覆核鄭泳舜單嘢得啖笑,擔保佢無事.
鄭泳舜做了十年深水埗區議員服務地區,街坊都認識佢, 不過低調得令對手姚松炎輕敵, 連落區拉票也省下, 怎去服務市民。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]