• 瀏覽: 12,218
  • 回覆: 118
+12
李生都有鄉音啦,有乜問題?

引用:
原帖由 Assange 於 2018-3-13 07:55 PM 發表

土生土長?
你父母是否土生土長?
你祖父母是否土生土長?
你曾祖是否土生土長?

沒有大陸人
那有土生土長香港人?
咁全世界味係同一個老母

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-3-13 07:43 PM 發表
仲咁後生居然講廣東話有鄉音,攞明係大陸商人。丟人現眼!

建制派好心搵返d土生土長香港人啦!
香港人講廣東話10有7個都唔正啦D懶音多L到呢,最慘係連商台港台D專業廣播員都勁多懶音,仲有果個樂壇天后香港人自己都講唔好仲笑9人,何其垃圾

引用:
原帖由 tetrazolium 於 13-3-2018 07:43 PM 發表

梁頌恆有鴨脷洲鄉音,咪照樣在香港法庭打官司

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-3-13 07:43 PM 發表

你不如錄自己音上來等各位ching欣賞下,你又係咪講緊純正香港話?

我理閪佢係大6人或HK人,一聽大6鄕音頂閪憎,合埋把閪口比王各兄講好過

話緊李生

引用:

邊個話香港人一定要講廣東話?何謂準備廣東話?
及早醫治,對你及家人得益不少

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-3-15 04:37 PM 發表

講香港話
殘體字好難睇
乜野叫做香港話?

引用:
原帖由 Assange 於 2018-3-13 07:55 PM 發表

土生土長?
你父母是否土生土長?
你祖父母是否土生土長?
你曾祖是否土生土長?

沒有大陸人
那有土生土長香港人?
嗰時嘅大陸人,同而家嘅大陸人差得遠囉,唔好來源地一樣就以為係同一種人啦,就係以前嘅大陸人最唔認自己係同而家嘅大陸人同類,佢係唔係香港人,同佢喺邊度出世冇乜關係,主要係一種文化同埋價值觀

明明係中國人,為何要扮西人?

引用:

你講緊梁天琦等等嗰堆大陸走狗?

我剩係知蟥屍狗好鍾意跪奶假港人羅湖聰、肥佬泥既屎眼

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]