• 瀏覽: 29,491
  • 回覆: 272
  • 追帖: 4
+2
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-3-14 09:03 AM 發表

宜家引藏水入疆工程, 仲有排要論證. 進度比 1950 年代既三峽工程更初步.

你好似唔知大陸係點樣去規劃呢D 大工程?話起就起呀?自己去研究下川藏鐵路啦.
大陸話動工,之前研究論證左十幾廿年甚至更長架。
只知道規劃肯定比西方國家快。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-3-14 09:05 AM 發表

海水化淡只要搵到十個八個位就夠印度用。
你確定真是夠印度就來14億人口,工業農業用?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-3-14 09:08 AM 發表

印度D 核電廠係成批咁起架。
是啊,還是直接叫天上大神一夜起的

引用:
原帖由 路人甲或乙 於 2018-3-14 09:11 AM 發表

你確定真是夠印度就來14億人口,工業農業用?
咁你認為中國截到幾多水呢?
印度洋既濕氣吹到高山,有一大半降水仍落係印度控制既地方。
一條河,你截佢四成流量,印度點止一條河供水呀?
計下數先好講野呀,盲柄。

引用:
原帖由 路人甲或乙 於 2018-3-14 09:09 AM 發表

只知道規劃肯定比西方國家快。
論證係一個嚴謹既過程,無得快。

中國係決策快。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-3-14 09:13 AM 發表

咁你認為中國截到幾多水呢?
印度洋既濕氣吹到高山,有一大半降水仍落係印度控制既地方。
一條河,你截佢四成流量,印度點止一條河供水呀?
計下數先好講野呀,盲柄。
是夠個話就五使話中國截他地水搞到五夠水灌溉啦。

引用:
原帖由 lcyin1974 於 2018-3-14 09:00 AM 發表

你係咪淨係知道印度洋得一條路,係嘅話恭喜你,你太唔清楚中國做緊啲乜嘢啦!
你唔喺想講瓜達爾港,同俄羅斯呀?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-3-14 09:15 AM 發表

論證係一個嚴謹既過程,無得快。

中國係決策快。
五是無得快,工程經驗和機械設備的提高就可以加快。

引用:
原帖由 愚人之石 於 2018-3-13 03:22 PM 發表
自大的中國人共產統治,下的一群..
我只是奇怪,你是那個國家的人?
不是中國人又有好的中文!
不是中國人又很關心中國!

我不是肯雅或者烏岡達人,我不會他們的文字說話,也不太理會他們的情形!

我到墳場只會留意及拜自己祖先,其他的我只是尊重吧了!

引用:
原帖由 廿一比一 於 2018-3-14 08:23 AM 發表

咁樣做即是迫人開戰,印方亦會攔截經印度洋的中方油輪。
應該糸迫印度人好好利用水資源,不要污染恒河.........

引用:
原帖由 路人甲或乙 於 2018-3-14 09:16 AM 發表

中國截到幾多水,有得計,海水化淡規模要幾大,都有得計。你有無計過?

缺口係有,但唔代表解決唔到。同埋你真係以印度無左條河就死先會嘈?

引用:
原帖由 mhchoi310 於 2018-3-14 09:29 AM 發表

我只是奇怪,你是那個國家的人?
不是中國人又有好的中文!
不是中國人又很關心中國!

我不是肯雅或者烏岡達人,我不會他們的文字說話,也不太理會他們的情形!

我到墳場只會留意及拜自己祖先,其他的我只是尊重吧 ...
它是香蕉人.

引用:
原帖由 路人甲或乙 於 2018-3-14 09:16 AM 發表

夠唔夠我就唔知,不過就算夠,我諗都冇人會叫人隨便攞自己啲嘢呀。

引用:
原帖由 dsw 於 2018-3-13 03:56 PM 發表

繼續笑吧。世人三十年前看錯老鄧,今日又看錯了老習,也許明日還會看錯,可是中國仍然是中國, 中國從來不怕外人看錯。
這正是人的自大本性.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-3-14 09:32 AM 發表

中國截到幾多水,有得計,海水化淡規模要幾大,都有得計。你有無計過?

缺口係有,但唔代表解決唔到。同埋你真係以印度無左條河就死先會嘈?
你有計過?幾多?你還清楚過印度人自己?還海水化淡,到時水費幾錢1噸啊?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]