• 瀏覽: 30,888
  • 回覆: 211
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 hermanqk 於 2018-3-13 09:28 AM 發表
根本就存在極大漏洞
例如只計算係香港既資產
就已經唔公道
申請人只需要將存款
擺係大陸既銀行
或者係大陸投資物業
點解可以唔駛計算 ?

應該儘快
將境外資產
尤其係中國大陸既資產
納入計算
相信有大把 ...
香港人咁看重私隱,全世界幾千間銀行,過萬間資產管理公司,點查呢?

引用:
原帖由 HK官商合謀0002 於 2018-3-13 10:37 AM 發表

公屋戶有林寶,有波子,仲有工人跟出入,成日食酒店自助餐,年年2次以上日本歐洲遊...

偽中產月月清,交4元/尺管理費,月月家中煮,去泰國都要度過
以 市民 百姓生活質素計 其實住公屋係非常好
d香港人 奴重 覺得 幾百萬既 豆腐樓 先叫 成功 正常

要怪就怪香港樓價比d仆街炒到咁高,你睇下03年有冇人呃公屋?

引用:
原帖由 mikis 於 2018-3-13 11:32 AM 發表

A&B兩個家庭一家三口大家靠自己努力搵食。
A搵22K有資格申請公屋,B搵27K無資格申請公屋。
呢兩類人系香港難儲首期相信系常識,而且無他們可負擔的樓價。
假如A&B上游唔到的情況下,N年後A上左公屋,B卻要繼續租私 ...
你不如直接話 社會既錯
點解 d樓 變左6xx萬
點解 香港人 有錢人 幾層樓係手 都要繼續買樓
唔俾d 有需要家庭買
因為大家都想 至少 勞動力 換最大資源

引用:
原帖由 antiapple 於 2018-3-13 12:54 PM 發表
1. 取消公屋富戶, 比三個月佢搬, 唔搬就好似前英國佬咁幚佢強行搬遷!
2: 連同稅局調查有關人收入來源, 如果佢地老闆幫佢地出cash/chq = 瞞稅+虛假文書! 可以洗定個屎忽啦!

政府只要行呢兩小步.香港立即有 ...
應該唔止呢個數,加多一個0

引用:
原帖由 香港股票呃鳩人 於 2018-3-13 09:13 AM 發表
貪心夫婦將物業轉名 博入公屋

https://s.yimg.com/ny/api/res/1. ... skypost/022_01_b_20 ...
最L憎呢d人,自己有私樓仲想要埋公屋,真正有需要公屋排左好耐隊嗰d人真係多L謝佢地!

討論區搵帖當新聞

引用:
原帖由 香港股票呃鳩人 於 2018-3-13 09:16 AM 發表
內地新移民、南亞裔難民, 經社工轉介, 又有公屋分配優先權........................
你試過??

香港班膠官及公墓員好多都會在外地置業及資產,你叫佢去搞,雖然佢地目標不是間公屋,但都容嘜易燒埋自己果份

引用:
原帖由 antiapple 於 2018-3-13 12:54 PM 發表
1. 取消公屋富戶, 比三個月佢搬, 唔搬就好似前英國佬咁幚佢強行搬遷!
2: 連同稅局調查有關人收入來源, 如果佢地老闆幫佢地出cash/chq = 瞞稅+虛假文書! 可以洗定個屎忽啦!

政府只要行呢兩小步.香港立即有 ...
咁d 人住邊?!
咪天下大亂 又發生佔中事件

轉名?有冇咁信得過,佢反口……送層樓比人?機會唔大!海外資產就大把case

引用:
原帖由 天竺滷味炒蝦 於 2018-3-13 09:42 AM 發表
比人呃埋層樓就得不償失
成層樓轉比人為申請公屋,只要信

引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2018-3-13 01:56 PM 發表

你不如直接話 社會既錯
點解 d樓 變左6xx萬
點解 香港人 有錢人 幾層樓係手 都要繼續買樓
唔俾d 有需要家庭買
因為大家都想 至少 勞動力 換最大資源
人地有努力先買到幾層樓,基層自己又無專業技能,又要享受,邊有得咁茅

引用:
原帖由 香港股票呃鳩人 於 2018-3-13 09:16 AM 發表
內地新移民、南亞裔難民, 經社工轉介, 又有公屋分配優先權........................
多謝胡鬚雄囉

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]