• 瀏覽: 50,925
  • 回覆: 552
  • 追帖: 2
+17
引用:
原帖由 許健輝 於 13/3/2018 23:25 發表
焚燒基本法犯吾犯法?
區解釋燒的是一張紙,一面寫住基本法三個字。

但咁樣未必令法官信服,因為打小人都係一張紙,上面寫住一個人名,咁唔通唔算,只係打一張紙?

呢件事會唔會變成國防,外交問題,要交番俾內地審理?

引用:
原帖由 blacktalisman 於 2018-3-14 01:16 PM 發表

區解釋燒的是一張紙,一面寫住基本法三個字。

但咁樣未必令法官信服,因為打小人都係一張紙,上面寫住一個人名,咁唔通唔算,只係打一張紙?

呢件事會唔會變成國防,外交問題,要交番俾內地審理?: ...
多謝師兄解說

引用:
原帖由 許健輝 於 2018-3-13 11:25 PM 發表
焚燒基本法犯吾犯法?
香港自由民主人權社會,你燒乜都唔理你,只要唔好搞到火災就得。

但“區“e家乃“準議員“身份,就要對其交代。

雖不會犯法而入罪,但沒資格當其“議員“了!

明白了!謝師兄解說!

引用:
原帖由 6seven 於 2018-3-14 04:07 PM 發表

香港自由民主人權社會,你燒乜都唔理你,只要唔好搞到火災就得。

但“區“e家乃“準議員“身份,就要對其交代。

雖不會犯法而入罪,但沒資格當其“議員“了!
明白了!謝師兄解說!

一聽就知係流料, 資深大狀點會咁傻, 自己出錢出力打一場必敗官司!!!

好大機會再選

我肯定黃狗官會判選委會有權俾佢參選, 100%放生港獨狗因為根本佢地係同路同宗.

DQ一役後呢D法律一般小市民都識
落得鑊實熟到透無黐牙

引用:
原帖由 sherming 於 14/3/2018 16:46 發表
一聽就知係流料, 資深大狀點會咁傻, 自己出錢出力打一場必敗官司!!!
有哂片(見佢燒野)好難打。

不過如果係法援派俾律師打,就勝算唔高都要出庭。

引用:
原帖由 yu2013 於 14/3/2018 17:12 發表
我肯定黃狗官會判選委會有權俾佢參選, 100%放生港獨狗因為根本佢地係同路同宗.
如果有佢親筆信確定宣誓果陣唔會生事(選舉主任就此事發信詢問),我認為可以特別放生佢。

今次明顯係選舉處主任處理得唔係咁好,明明成條片見到佢燒基本法,都仲俾佢入到閘。另外上訴人都提到以前多次投訴佢燒基本法的事都唔受理,所以明顯係選舉主任有錯。

如果我係律師,或者會接來打,因為幾有挑戰性。

引用:
原帖由 blacktalisman 於 2018-3-14 10:11 PM 發表

如果有佢親筆信確定宣誓果陣唔會生事(選舉主任就此事發信詢問),我認為可以特別放生佢。

今次明顯係選舉處主任處理得唔係咁好,明明成條片見到佢燒基本法,都仲俾佢入到閘。另外上訴人都提到以前多次投訴佢 ...
以法律黎講,區燒基本法,同選舉主任失當,係兩單獨立案。

唔可以話“主任“失當而判燒基本法無效。

主任亦可以講“區“自我隱瞞無伸報,都可以責任推反。

正一死柒頭

我要真扑街

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]