• 瀏覽: 27,690
  • 回覆: 292
  • 追帖: 3
+20
對於有市民於海外購買加熱煙等產品,陳肇始表示,政府正研究禁煙法例是否覆蓋加熱煙和電子煙等產品,強調所有煙草產品都有害,吸入含有尼古丁的加熱煙等產品仍會引致上癮,她又引用外國研究反映,吸入電子煙有害物質有機會引致致癌,政府鼓勵市民戒煙,亦不斷擴展控煙工作。

陳肇始表示,政府正研究禁煙法例是否覆蓋加熱煙和電子煙等產品。

另外,陳肇始又說,現時難以預計未來的5月至7月,本港會否出現夏季流感,指接種流感疫苗可有一年有效期,呼籲市民每年都要接種流感疫苗,政府亦會研究加強到學校為學童接種流感疫苗的服務,亦希望有更多私家醫生加入計劃。
此外,有市民反映於私家醫生使用醫療券時,其費用大有不同,部分會貴數十元,陳肇始指出,政府已向各間私家診所派發長者醫療券的使用指引,強調不同收費的做法不當,政府亦未有向其私家醫生收取額外費用,鼓勵有關市民向食衞局投訴,強調有關診所:「應該知咩係應該做,咩唔應該做!」食衞局得悉情況後會作出調查及介入事件。

你不如直接全面禁煙啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/新聞/166454/政府將加強對電子煙規管-陳肇始稱加熱煙產品都有害

最應該管制嘅係一路行一路食煙
除咗行人避無可避食二手煙,仲有可能灼親路人

呢 D 火車頭真係好乞人憎。
引用:
原帖由 泛到無品口自臭 於 2018-3-9 05:13 PM 發表
最應該管制嘅係一路行一路食煙
除咗行人避無可避食二手煙,仲有可能灼親路人

絕大部份人都係得 6 個月有效保護咋喎
唔知佢係邊度知道可以維持到 12 個月呢???
引用:
原帖由 石子宏 於 2018-3-9 05:07 PM 發表
對於有市民於海外購買加熱煙等產品,陳肇始表示,政府正研究禁煙法例是否覆蓋加熱煙和電子煙等產品,強調所有煙草產品都有害,吸入含有尼古丁的加熱煙等產品仍會引致上癮,她又引用外國研究反映,吸入電子煙有害物質 ...

無果樣整果樣,全面禁🚬咪冇人食囉

吸入含有尼古丁的加熱煙等產品仍會引致上癮

傳統明火點煙就唔會上癮

香港D官⋯⋯

引用:
原帖由 開心大少奶 於 2018-3-9 07:20 PM 發表
市面上既電子煙有冇尼古丁呀??你管條毛呀??

正一濕9屎片醫生∼學人做官喎.....
鬧得好

引用:
原帖由 織田信長 於 2018-3-9 07:29 PM 發表

無錯,但應該得日本會企係度食煙
禁煙傻的嗎?
政府經常性收入三成靠煙稅禁煙d官食屎呀!
個難鬼吸煙委員會,分餅仔機構邊度去掠水呀!
官商黑平行進口貨咁點呀?d官咪無晒下欄錢!

禁你老味啦講一套做一套,年年加果少少叫阻嚇?10年前已經叫你加夠100蚊包啦,而家仲係50幾蚊,叫有心做野?以今時今日物價,煙仔加到200蚊,加強打擊私煙判重刑,睇有幾多人食?咁先叫有心做野!你規管電子煙根本為煙草商同稅收
根本等同樓市同一招,加印花稅喎,但又唔推地,即係點呀?供應一樣係少,咁點唔升?

煲接觸電子煙,仲以為係幫助戒煙的替代品,原來都有害。

政府想市民戒煙,應停止舊或燒煙發售,因燒有二手煙和三手煙影響公眾,加熱煙証明不會有二手煙,全香港轉加熱煙,不會影響公眾。

主題標籤 #陳肇始
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]