• 瀏覽: 62,071
  • 回覆: 574
  • 追帖: 3
+46
引用:
原帖由 lindanny 於 2018-3-9 10:22 AM 發表
《明史》是將台灣記載於外國列傳中,視之為外國。

《明史》中有「雞籠山」:「雞籠山在澎湖嶼東北,故名北港,又名東番,去泉州甚邇。地多深山大澤,聚落星散。無君長,有十五社,社多者千人,少或五六百人。無徭 ...
so?

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-3-10 12:20 AM 發表

哭吧!
唐朝時中國地圖
哈哈哈~21世紀去劃唐朝地圖,然後呢?唐朝有統治琉求?顏色造假喔!

唐朝版圖

附件

1600105254-0.jpg(63.89 KB)

元朝的前身為大蒙古國,中國歷史上版圖最大的元朝,領土也不包含台灣!
這就是台灣自古不屬於中國的鐵證!

附件

U17P154T17D19237F469DT20090612023440.jpg(121.41 KB)

點解咁多好似樓主呢D人.....無所不用其極不惜一切就係想分裂中國?

引用:
原帖由 lindanny 於 2018-3-9 10:22 AM 發表
《明史》是將台灣記載於外國列傳中,視之為外國。

《明史》中有「雞籠山」:「雞籠山在澎湖嶼東北,故名北港,又名東番,去泉州甚邇。地多深山大澤,聚落星散。無君長,有十五社,社多者千人,少或五六百人。無徭 ...
樓主引經據典無非鼓吹台獨。唔使兜咁大嘅圈嘅鬼鬼鼠鼠狼子野心,唔喺當人好似你咁低能呀,地方曾經割讓過亦收回過,只把割讓或被侵占過當歷史,你不把奪回台灣的也納入歷史?你點解唔將馬關條約都搬出嚟咪更冠冕堂皇。正如有網友講國民黨在中國叫自己做中國人,被人趕到台灣叫自己做台灣人,老蔣點厚顏無恥都沒有搞台獨,就係綠龜死心不息。

引用:
原帖由 mart1212 於 2018-3-10 03:07 AM 發表

樓主引經據典無非鼓吹台獨。唔使兜咁大嘅圈嘅鬼鬼鼠鼠狼子野心,唔喺當人好似你咁低能呀,地方曾經割讓過亦收回過,只把割讓或被侵占過當歷史,你不把奪回台灣的也納入歷史?你點解唔將馬關條約 ...
你亦清楚講過清朝曾經統治過台灣,呢D唔係歷史咩?只數明朝,清朝唔算。呢D咪選擇性認同囉。

引用:
原帖由 lindanny 於 2018-3-9 11:19 AM 發表
台灣歷史上的事實,就是中國只有清朝統治過台灣,
荷蘭也可以說台灣自古屬於荷蘭,比中國更早
荷蘭有講咩?

英國人,搭五月花號移民到美國要稱自己英國人?澳洲人要稱自己英國人?新西蘭要叫自己英國人?加拿大人要稱自己英國人???

黑鬼又搞事

歷史時序都唔識又出 post.

蔡總統宣誓效忠中國

引用:
原帖由 lindanny 於 2018-3-10 01:02 AM 發表
唐朝版圖
唔係喎,你都係做假喎

引用:
原帖由 lindanny 於 2018-3-10 01:23 AM 發表
元朝的前身為大蒙古國,中國歷史上版圖最大的元朝,領土也不包含台灣!
這就是台灣自古不屬於中國的鐵證!
唔係喎!宜張又係做假喎

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]