• 瀏覽: 21,884
  • 回覆: 72
政府有絕對責任照顧香港基層長者,令佢哋能更有尊嚴咁安享晚年,因為佢哋每一個都係令香港繁榮嘅基石

引用:
原帖由 hy3161 於 2018-3-9 05:54 PM 發表

廢青真系盲的,粗口老師系邊個啊?
你都講緊

引用:
原帖由 hkg1842 於 2018-3-9 09:37 PM 發表

到目前爲止,政府都很容易令 富者變貧,卻很少能令 貧者變富!

如果閣下知道地球上有哪個政府能很容易地令 貧者變富, 你叫窮人都去便是了。
政府冇幫佢地姐, 由得佢地自生自滅

引用:
原帖由 hkg1842 於 2018-3-9 09:45 PM 發表

政府太多錢冇地方用是因爲納稅人交多了稅,退稅當然合理!

至於沒有納稅而說自己有貢獻的,不妨亦算下自己貢獻了多少,然後扣除 自己拿了多少(公屋、醫療、教育),如果貢獻的比拿的多,那便 ...
你要計得咁清楚未免太... 果d都係你既人民...
我唔認同咁樣

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2018-3-9 09:46 PM 發表

你呢句說話係我聽過最蠢既說話!
請說明

引用:
原帖由 hkg1842 於 2018-3-9 09:47 PM 發表
畜牲的確沒有資格揀!

同樣地,中華人民共和國人也沒有!
咁你又話有
係囉, 專權囉

引用:
原帖由 hy3161 於 2018-3-9 10:07 PM 發表

交稅是公民的責任。這裡好多貪得無厭的黃絲,無交稅之餘,仲要逼政府派錢。
有交稅呀, 派啦

引用:
原帖由 hkg1842 於 2018-3-10 02:10 AM 發表

閣下交稅了嗎?
閣下有資格 參與 揀選人大代表嗎?
冇呀你都話冇得揀, 一黨專政嘛

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2018-3-10 11:10 AM 發表

你完全錯了,政府錢多,不是納稅人交多了稅!

退稅當然合理, 但政府剩下大量錢 唔用 , 全部拎去投資 股票丶債券丶外滙 , 呢幾年當然好賺,但 市況逆轉, 一年蝕幾千億不出奇! 點解唔分 ...
岩 !

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-3-13 05:31 PM 發表

請說明
你講「要填到成個香港一個海都冇?」
香港是被太平洋邊上的一個小島,被茫茫大海包圍著,香港政府填海, 怎可能什麼填到一個海都無?

問飯民點解唔分d資助出黎…

我最支持樓主最後嗰句,歡迎有錢嘅大陸人來,冇錢嘅真係唔好來,偏偏就好多窮人來攞福利,講真佢哋真係幾羞恥

呢篇都寫得幾好

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]