• 瀏覽: 21,883
  • 回覆: 72
無論牠們說什麽,其實都可以用奴性來解釋
引用:
原帖由 hkg1842 於 2018-3-8 12:58 AM 發表
還富於民這個口號的重點 在於那個 “還”字和 “民”字。

東西你拿過出來、交過出來,人家退回給你,這叫 “還”, 沒有付出過的,卻想拿,這叫貪!

民則有公民、貧民、新移民等分

有交稅,有投票的才算得上 ...
政府有多錢, 睇下幾多人口活喺貧窮線下, 有d過非人生活, 資助幫補下佢地冇咩問題, 你話政府冇錢就話
錢搵極都唔夠, 有錢都唔去幫人自己收埋就真係貪啦

引用:
原帖由 hy3161 於 2018-3-8 10:08 AM 發表

隔離台有個40歲的it佬,月入萬幾,住海景公屋,點非人生活。香港人對窮人的補貼不比西方國家差。
你講幸運果d, 唔講冇公屋住果d?
個個都有屋住就天下太平啦

引用:
原帖由 hy3161 於 2018-3-8 12:08 PM 發表

甘就要問飯民點解拉老董下台,吾比填海咯。
填海都會有用完既一日, 無止境咁放人入黎香港, 永遠10個煲9個蓋啦, 姐係要冇晒海就ok?
姐係仲係董建華做特首就ok?
點解果時可以拉倒董建華落台而家拉唔倒林鄭落台?

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-3-8 12:20 PM 發表

填海都會有用完既一日, 無止境咁放人入黎香港, 永遠10個煲9個蓋啦, 姐係要冇晒海就ok?
又要問下犯民點解幫雙非人士和外傭打官司爭取居港權啦?
又要問點解CY截停雙非, 搏老命搵地起樓, 犯民要叫佢落台啦

引用:
原帖由 hkg1842 於 2018-3-8 12:58 AM 發表

東西你拿過出來、交過出來,人家退回給你,這叫 “還”, 沒有付出過的,卻想拿,這叫貪!

全球經濟重點就是 左手來,右手去!

根你說法, 將錢 比哂 窮人貧民 就是 最能推動經濟, 對社會最大利益!

而有錢人,即我,會花哂去旅行 , 去外國買 錶 等 ,對香港經濟冇咩作用。

引用:

人民是點解呀?

引用:

退稅是還富於民

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-3-8 12:20 PM 發表

填海點會有完的一日?

市民

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]