• 瀏覽: 38,419
  • 回覆: 701
  • 追帖: 3
+11
對,
歷史問題造成分離...
https://www.thenewslens.com/article/90245

引用:
原帖由 bchk1842 於 2018-3-8 01:26 PM 發表
Taiwan is NOT China
台灣正式名稱係中華民國, 英文自己搵下是否china

同屬一個中國囉!

引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2018-3-7 10:39 PM 發表
台灣有自己軍隊
有自己國名
有邦交國
有自己文化

話台灣係屬於中華人民共和國🇨🇳
咁中華民國係乜?
中華民國已經滅亡左,臺灣呢個只可以說是地區流亡政府唔算係國家。

引用:
原帖由 hermanherman 於 2018-3-8 11:40 AM 發表
或者10幾代人後,出現" 中國聯邽"。。。每地區輪任主席。。。北京,廣州,香港, 澳門,台灣, 西藏。。
10幾代人以後,還分得清北京人、廣州人、香港人、澳門人、台灣人、西藏人嗎?今天口口聲聲自稱香港人的,先看看自己爺爺、太爺爺是不是香港人先

中共為何要改國號?
否則台獨份子絕對沒有生存空間。
只要當年沒有改國號原用中華民國今天就不用統一。

幸好老蔣退守台灣地區,在極權震壓下發展現代化的台灣,現在的畸形民主體制下,中共在不武情況下都可能統一台灣了!

引用:
原帖由 123kenny456 於 2018-3-8 02:14 PM 發表
中共為何要改國號?
否則台獨份子絕對沒有生存空間。
只要當年沒有改國號原用中華民國今天就不用統一。
當年共產黨是打著建立新中國為口號,當然不會再用中華民國呢個爛招牌。
台獨份子想搞獨立現在都有其根本問題,中華民國憲法都講自己係中國,最起碼你都要改憲法先,民進黨敢唔敢先?在大陸強硬加強大壓力下,有膽亦沒本事,更何況是沒膽兼沒本事呢。

引用:
原帖由 沉淪緊的腥港 於 2018-3-8 01:30 AM 發表
你講佐有用?菜總統講佐都無用,支持你去呆灣當兵反攻大陸
講乜都好,今天為止,台灣護照比中共護照好用得多

引用:
原帖由 bensonchow 於 2018-3-8 01:58 PM 發表

中華民國已經滅亡左,臺灣呢個只可以說是地區流亡政府唔算係國家。
正解,一個流亡政權,同一幫山賊落草為寇沒有分別

引用:
原帖由 萬家硬硬的OL 於 2018-3-8 02:32 PM 發表

講乜都好,今天為止,台灣護照比中共護照好用得多
如果係剛要換證就唔同咁講法,印錯咗的部份貼塊紙上去就算,過關時真係震過貓王,驚比話係流野假野。台灣野真係笑死人。

即係民初時的軍閥割據,或再之前嘅梁山泊。

引用:
原帖由 hkg1842 於 2018-3-7 11:14 PM 發表

1972年前, 聯合國都冇中華人民共和國呢個國家喎?

甘你認爲1972年前中華人民共和國是不是一個國家呢?
七頭皮,而家係2018年。照你嘅思維即係要揾返夏商周嘅夏朝後人先至係正統?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]