• 瀏覽: 38,418
  • 回覆: 701
  • 追帖: 3
+11
引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2018-3-7 10:39 PM 發表
台灣有自己軍隊
有自己國名
有邦交國
有自己文化

話台灣係屬於中華人民共和國🇨🇳
咁中華民國係乜?
快去問你嘅中史老師

引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2018-3-7 10:39 PM 發表
台灣有自己軍隊
有自己國名
有邦交國
有自己文化

咁中華民國係乜?
我個人見解:台灣一直係中國一部分。而國際承認嘅中國現政權係中國共產黨管治嘅中華人民共和國。聯合國如果有中華民國一席再討論你嘅論點。

引用:
原帖由 superbhn 於 2018-3-8 08:46 AM 發表
無論係中華民國,定中華人民共和國,台灣都係中國一部分

事實上係聯合國同大部分國家既眼中,中華人民共和國就係咧片土地(包括台灣)既唯一代表

當然樓主有權眾人皆醉你獨醒,冇人阻你,亦冇人care
未統主因系因為共產黨唔想俾國民黨入主內陸,除非黎一場亞太區戰爭,唔系中國要統一,難有機會統一
歷史講左俾我地聽

台灣是屬於中國的

其實比左咁耐時間台灣,大陸從一窮二白到現在台灣曾超前大陸多少個馬位,台灣一樣是喊解放大陸的口號,點解現在形勢360度反轉,有無霖過?

引用:
原帖由 lcheung123 於 2018-3-15 07:02 AM 發表

我個人見解:台灣一直係中國一部分。而國際承認嘅中國現政權係中國共產黨管治嘅中華人民共和國。聯合國如果有中華民國一席再討論你嘅論點。
一九七二年之前你老共是什麼?在聯合國有席位嗎?

引用:
台灣有自己軍隊
有自己國名
有邦交國
有自己文化

咁中華民國係乜?
味睇吓民生邊個做得好,由人民選擇!

其實中共的靈活度非你所想
在80年代鄧小平曾向蔣介石提意收回台灣
台灣可以維持現狀,保留軍隊,甚至在內地做官
不過因政治理由蔣介石拒絕

中共依家大把手段收回台灣,不過收來都無用

引用:
台灣有自己軍隊
有自己國名
有邦交國
有自己文化

咁中華民國係乜?
台灣的確從來不屬於中華人民共和國!

但臺灣卻從來都是屬於中華人民共和國!!

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-3-15 10:18 AM 發表

1949年前老共都未立國,人哋1972踢走中華民國,坐正!成王敗寇。中華民國口講反攻,光復幾十年都唔再出聲,衰咗就衰咗,認衰啦老友!

引用:
原帖由 宇宙肥肥手袋 於 2018-3-15 10:18 AM 發表

你真係幾得意!
好似瞓左幾十年,而家先瞓醒。

引用:

某年前蔣介石美式裝備都鬥唔過一班鞋都冇多對嘅土八路。。。輸就輸啦!唔好死頂。

樓主,發完第一帖,失蹤了!
形勢比人弱,中共真的打來,夠打嗎?
維特現在先,等自己強大先發圍!

應該說中國從來未收回台灣正確一些!

引用:
原帖由 萬家硬硬的OL 於 2018-3-8 05:42 PM 發表

咩叫問心無愧?你分清楚黨同國的分別先啦,共產黨所做的你全都支持?
其實現代共產黨對你做了什麼壞事?你們只是信聽來的,卻不相信眼見的

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]