• 瀏覽: 7,495
  • 回覆: 76
+3
因管理不善而在航空公司排名榜節節下跌的國泰航空(00293),將於下周三(十四日)公布去年全年業績。據外電綜合多個分析師預估,國泰去年度虧損將達27億元,相信是○八年金融海嘯後最差的全年業績;更估燃油對沖將連續四年錄得虧損,意味累蝕達242億元。

繼續蝕

新聞來源連結:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20180307/00202_017.html

咁大劑

國泰請借咁多黃色員工,有時間都攪工會攪政治,有乜理由唔會又蝕本又表現差呢。
問心,國泰的罷工大浪出晒名的。

引用:
原帖由 露線圖 於 2018-3-7 03:58 PM 發表
因管理不善而在航空公司排名榜節節下跌的國泰航空(00293),將於下周三(十四日)公布去年全年業績。據外電綜合多個分析師預估,國泰去年度虧損將達27億元,相信是○八年金融海嘯後最差的全年業績;更估燃油對沖將連續 ...
抵銀死! 成間公司都係不務正業。 d高層唔去搞好安全搞好同事們的士氣而係去炒期油炒股票收回傭, 唔去好好同華南地區平等討論空域使用,當內地航空公司航權冇到;d底層職員唔好好提供服務,卻去搞甚麼本土黃屎運動,見到陸客就臭臉、見到西人就奶屎眼,明明西人買經濟艙隨隨便便就可以升級;同胞面前就扮上菜, 見到鬼佬機師就自動獻身成淫娃。

只睇一句「因管理不善而xxxxx..... 就明白哂啦。  

引用:
原帖由 st105 於 2018-3-7 04:25 PM 發表
只睇一句「因管理不善而xxxxx..... 就明白哂啦。  
唔通講因管理良好而蝕27億?  用下你個腦哪

又到炒人時間

根本管理有問題,膠層高高在上分bonus都多過10個前線一年人工,呢d公司只識向下向外開刀,冇得玩

Mola Mola
只可以賣俾中資啦
引用:
原帖由 露線圖 於 2018-3-7 03:58 PM 發表
因管理不善而在航空公司排名榜節節下跌的國泰航空(00293),將於下周三(十四日)公布去年全年業績。據外電綜合多個分析師預估,國泰去年度虧損將達27億元,相信是○八年金融海嘯後最差的全年業績;更估燃油對沖將連續 ...

引用:
原帖由 垃圾草油 於 2018-3-7 04:32 PM 發表
又到炒人時間
炒的,永遠係小職員跟在別人後面的小嘍囉;d西人高管個個花紅照樣分,炒期油蝕錢係公司,自己嘅回傭一個仙都唔少!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2018-3-7 04:20 PM 發表
國泰請借咁多黃色員工,有時間都攪工會攪政治,有乜理由唔會又蝕本又表現差呢。
問心,國泰的罷工大浪出晒名的。
仲要成日聖誕搞工潮

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]