• 瀏覽: 42,871
  • 回覆: 156
到底有冇人性? 業主? 政府? 做人係咪只係識得搵錢其他咩都唔洗講?

你買樓派俾人住囉

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-3-6 10:59 AM 發表
到底有冇人性? 業主? 政府? 做人係咪只係識得搵錢其他咩都唔洗講?
樓主你首先搞清楚供求問題
是因為有很多人需要住劏房, 業主才會將一個單位間成劏房
而不是因為業主將一個單位間成劏房去迫人住劏房, 如果人人都有能力畀最少萬幾蚊租一個單位, 就根本冇劏房呢個市場, 咁業主亦根本唔會去間劏房
如果政府一刀切唔準間劏房, 咁起碼趕左10萬8萬人出來, 咁樓主你諗唔諗到點安置佢地?

點解會有人住先

其實劏房係乜新嘢?以前一直有板間房㗎啦。

引用:
原帖由 星風月霧 於 2018-3-6 18:48 發表
其實劏房係乜新嘢?以前一直有板間房㗎啦。
其實都係一個問題
就係特區政府無處理好房屋問題
罪魁禍首係曾前特首

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-3-6 10:59 發表
劏房不人道?
咁籠屋算人道了?

85000是誰叫停的?

每樣改便都會引出新嘅問題
每個問題都要作出新嘅改變去改善

弱肉強食,適者生存,
捱多啲,嘆少啲,
錢就係咁貯,樓就係咁買。

好多人賴話冇選擇,
其實佢地有,
不過佢地把扼唔到,
又或者主動放棄,
甚至積極拒絕。

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-3-6 06:57 PM 發表

其實都係一個問題
罪魁禍首係曾前特首
事實個個都反起樓,呢個話保育,果個話唔好起系我隔離,全香港都係共犯

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-3-6 06:57 PM 發表

其實都係一個問題
罪魁禍首係曾前特首
泛民倒董
50萬人上街
推曾上
罪魁禍首係泛民
係香港人

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-3-6 19:17 發表
事實個個都反起樓,呢個話保育,果個話唔好起系我隔離,全香港都係共犯
個陣時未有咁極端
樓價太高亦成為少數人既借口之一

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-3-6 11:10 AM 發表
你買樓派俾人住囉
如果我好有錢, 我係李嘉誠, 富豪, 我一定會

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-3-7 05:32 PM 發表

你不如話自己係國家主席。

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-3-7 05:32 PM 發表

維護世界和平既責任就交俾你啦

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-3-6 11:18 AM 發表

樓主你首先搞清楚供求問題
是因為有很多人需要住劏房, 業主才會將一個單位間成劏房
而不是因為業主將一個單位間成劏房去迫人住劏房, 如果人人都有能力畀最少萬幾蚊租一個單位, 就根本冇 ...
原來你調返轉諗
咁先搞清楚供求問題係源自咩野? 人口太多? 幾時開始? 冇劏房前d人住邊既?
迫人住劏房... 睇新聞個業主仲好理所當然咁... 唔通大家真係冇d同理心?
有冇能力租單位又另一樣野要搞清楚, 點解d租金去到咁高? 如果一路維持咁樣不斷升會唔會連租緊正常樓既人都要去住劏房?
其實去間劏房, 問心, d業主唔係想賺到盡? 呢個唔係佢地間劏房既最大原因?
哦我明點解政府比間劏房啦, 因為如果冇劏房d住緊劏房既人又會搞政府, 政府都冇屋比佢地住, 所以政府就算啦, 由得佢地自生自滅

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-3-7 05:41 PM 發表

維護世界和平既責任就交俾你啦
點解你地好似樣樣野事不關己, 己不勞心咁
我唔洗住劏房, 但我真係睇完呢d新聞好唔開心

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]