• 瀏覽: 42,864
  • 回覆: 156
引用:
原帖由 ONZ... 於 2018-3-8 07:12 PM 發表
其實唔犯消防條例同建築條例 劏房就點起都得合法既 有乜容唔容忍

再者就算犯晒上面兩樣租客唔講邊個知?

行出街舉起個頭一街僭建tim丫 同亂過馬路一樣 捉得幾多? 人性使然 有乜好谷氣
Ok, 冇犯消防條例同建築條例合法既我唔講, 我想講既係得一個單人床位咁大既, 或者再窄d既劏房單位, 但事實上有冇犯消防條例同建築條例我地普通人知唔知先? 當然亦都冇人得閒去理, 唔係點會好多有起事黎先識檢討, 例如迷你倉大火
我會答捉得幾多得幾多, 好似人人話香港已死, 抗爭無用, 咁個個都唔做, 一定唔會有改變
話源頭減廢, 自己拎盒去買外賣, 個個都話: 得我一個做有咩用, 個個都唔做,咁點? 堆田區起喺你屋企隔離囉, 又唔得
人性使然, 所以人性真係自私

引用:
原帖由 遊樂人間 於 2018-3-8 08:01 PM 發表

高官都劏房出租,點會唔俾
所以睇清楚呢個政府囉

引用:
原帖由 mmob888 於 2018-3-8 09:13 PM 發表

呢個世界大把人要幫,就算要幫都幫左啲飯都無得食同生於戰亂之地嘅人啦
咁當然, 世界大把人要幫, 起碼你有心, 我覺得好好, 而唔係自己好幸運就唔理其他人既苦況

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2018-3-8 09:49 PM 發表
冇人迫你住,我成日同個女講,屋企有地方,點都唔好住劏房,最好連樓都唔好租,買唔到樓一世住屋企都冇問題
我媽同我講: 有能力就搬出去住, 老婆同奶奶永遠...
我老公阿媽就想我地同佢住, 一來慳返d錢, 二來佢自己一個想個仔陪住佢
不過主要都係兩公婆點睇

引用:
原帖由 hellohello0300 於 2018-3-8 11:38 PM 發表

同國家領道傾好了?
哈哈, 我當然知國家唔想你咁啦, 唔係點會放咁多人落黎香港呢

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2018-3-9 06:15 AM 發表
劏房係適應市場需求,偉大。
我問同事, 佢一臉茫然, 好快咁答, 佢意思上大致係: 有劏房心足, 都係既
我再解釋比佢聽, 講返我以上一路答既咁多野, 佢又認同我, 劏房係唔應該既, 我知, 實質上d人係冇得揀嘛, 咁點解會搞到咁呢? 又係呢幾版一路既問答...
佢家姐有朋友做咩福利局果d, 話大陸落到黎果d要滿一年先可以申請公屋, 但佢地日日走去訓地, 福利局d人就快快咁批左比佢地

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-3-9 12:00 PM 發表

我問同事, 佢一臉茫然, 好快咁答, 佢意思上大致係: 有劏房心足, 都係既
我再解釋比佢聽, 講返我以上一路答既咁多野, 佢又認同我, 劏房係唔應該既, 我知, 實質上d人係冇得揀嘛, 咁點解會搞到咁呢? 又 ...
如果有能力,可以租大D。佢地無能力,而且社會下層很多人無能力,所以劏房就有存在價值。有朋友放租萬五,租吾出,一劏四,每個七千,馬上有人排隊租,每月收兩萬八。租客/業主開心,win win....

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2018-3-9 08:38 AM 發表
供求問題,應該問下班反對起樓嘅泛民環保L點解?
仲有當年叫停85000個班仆班政棍同愚民,所以香港人攪到今時今日嘅地步,很大情度上係自己攞黎,香港人要怨就怨自己戇鳩。:sm ...
根本唔係一個正常人應有既生活環境
香港好多人都覺得環保唔重要, 廢既, 冇咩用既
唔環保, 咁多製造出黎既垃圾, 冇得循環再用, 擺喺邊? 你話比我聽先
反對起樓, 反對喺邊度起樓先, 起郊野公園? 唔環保既人梗係覺得ok啦,因為佢地唔係用家丫嘛, 佢地唔洗行山, 唔會去郊野公園丫嘛
反對填海? 有冇讀過地理? 填海有咩破壞有咩唔好? 有d破壞唔係即時見倒?
市建局收埋d舊樓比發展商起豪宅? 貴價私樓? 唔可以起公屋咩?
邊個戇鳩呀?

引用:
原帖由 殘廁變態的豬豬 於 2018-3-9 08:44 AM 發表

攪清楚,多新移民黎同劏房問題冇衝突
講多次, 就岩岩姐, 同事佢家姐有朋友做咩福利局, 話大陸人落到黎要滿一年先可以申請公屋, 但佢地日日走去訓地, 福利局d人就快快咁批左比佢地, 香港人咪排好耐都上唔倒公屋囉
你上一個回覆話係供求問題, 點解會咁多求?
長期10個煲9個蓋, 咁多新移民落黎永遠都唔會夠地

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2018-3-9 12:08 PM 發表

如果有能力,可以租大D。佢地無能力,而且社會下層很多人無能力,所以劏房就有存在價值。有朋友放租萬五,租吾出,一劏四,每個七千,馬上有人排隊租,每月收兩萬八。租客/業主開心,win ...
我知... 而家個社會情況係咁... 如果你劏得唔係太唔人道的話, ok
我睇果d係一個人床位咁大, 同廁所一齊訓呀

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-3-9 11:54 AM 發表

哈哈, 我當然知國家唔想你咁啦, 唔係點會放咁多人落黎香港呢
150係中央政策?不如你睇清左先講啦

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2018-3-9 02:29 PM 發表

150係中央政策?不如你睇清左先講啦
咁係邊個政策?

引用:
原帖由 haydenkayla 於 2018-3-9 12:27 PM 發表

我知... 而家個社會情況係咁... 如果你劏得唔係太唔人道的話, ok
我睇果d係一個人床位咁大, 同廁所一齊訓呀
可以用共用廁所,不過爭執多。

樓主乜都話唔應該乜唔應該物,又話唔人道又話人無良心。

自己想做救世主,但又無能為力,只能從網上世界尋求慰藉。

成篇野睇完,樓又唔俾起,但又要人人住大d,成件事錯x晒。

有idea就講出黎啦, 乜x野人道環保同情都係廢。我全部身家係樓到,但政府起樓,即使樓價會跌我都支持,我支持"實用"方法解決市民住屋需要。

大陸起d樓反而有人性好多。
唔記得邊個大袋出嚟講過,唔準d樓起得大高同太細,又唔準d樓起得太密,因為唔適合人居住。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]