• 瀏覽: 42,872
  • 回覆: 156
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-3-16 04:43 PM 發表

收農地? 閒置? 你搞清楚農地轉用住宅地既法例未?
首先政府要修改城市大綱圖, 然後要過城規會, 環評,咨詢....發展商補地價, 才能改用途
而家唔係發展商唔肯補地價起樓, 佢地恨轉用途已恨到流口水.....而係政府 ...
依家唔係發展商肯唔肯補地價起樓問題,而係明知不可為而為之,跟本係想偷政府雞。

變更土地用途手續有幾複雜不是問題。因為政府根本無諗過比私人發展商係農地上面「起樓牟利」。(所以講得好聽d叫閒置,白D就叫 “hea”)

所以地產商只係博塊地可以改變土地用途、更改租約,繼而扯高收地賠償。依個行為稱為「落釘」。

好彩香港法治賦予政府可以「公共用途」而向私人業權人強行徵收土地, 作出的賠償不會考慮「土地潛在價值」,故不會以市價賠償。

所以《收回土地條例》就係香港法治用黎杜絶依D不「公義」既投機行為既最後手段。

家下就係你起樓弁利就唔得,政府收黎起公屋用作公共用途就得。你明白未?你可以話政府係大曬....

引用:
原帖由 winesRus 於 2018-3-16 05:45 PM 發表

依家唔係發展商肯唔肯補地價起樓問題,而係明知不可為而為之,跟本係想偷政府雞。

變更土地用途手續有幾複雜不是問題。因為政府根本無諗過比私人發展商係農地上面「起樓牟利」。(所以講得好聽d叫閒置,白D就叫 “ ...
其實星加坡類似條例 都係話政府可以市值地價強制收任可一塊土地作共工用途 而事實上都真係收左好多土起樓同起公共設施

但係....果度係政府說一不二GA地方

香港做同類事情就被批打劫 就算收農地 朱西迪就會出黎叫人一個星期種一日菜 硬係話果D唔係閒置農地

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2018-3-16 05:58 PM 發表

其實星加坡類似條例 都係話政府可以市值地價強制收任可一塊土地作共工用途 而事實上都真係收左好多土起樓同起公共設施

但係....果度係政府說一不二GA地方

香港做同類事情就被批打劫 就算收農地 朱西迪就會 ...
無野㗎,佢哋咪玩小學雞種菜囉。屯門紫田村都係咁收㗎啦。不過果次係收民地而唔係收財閥d地。政府始終係欺善怕惡......

引用:
原帖由 winesRus 於 2018-3-16 05:45 PM 發表

變更土地用途手續有幾複雜不是問題。因為政府根本無諗過比私人發展商係農地上面「起樓牟利」。(所以講得好聽d叫閒置,白D就叫 “ ...
你呢d咪岩你心意就講人權,唔岩你心意就講法律囉
從來香港都係自由資本主義社會,低價買入資產摶升值,就是香港人幾十年來既核心價值
正如樓上講,政府學到新加坡咁強勢,以家長式手段去分配社會資源,我又唔介意
問題係香港人唔好玩雙重標準,對付地產商就認為政府權力可以用盡,但對其他反對者就要做死狗
以強權收得地產商既地,以後對什麼不遷不拆,舊樓釘子戶,環保份子之類,一樣強硬收地,我都想政府可以咁做

引用:
原帖由 winesRus 於 2018-3-16 06:04 PM 發表

無野㗎,佢哋咪玩小學雞種菜囉。屯門紫田村都係咁收㗎啦。不過果次係收民地而唔係收財閥d地。政府始終係欺善怕惡......
香港地產商真係好撚惡 而香港政府官員又怕死

冇得比

所以我成日都咁覺得 只有大陸正式接手 搵人空降做市長

先有可能撥亂反正 做返個有行政力GA政府

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2018-3-16 06:17 PM 發表

香港地產商真係好撚惡 而香港政府官員又怕死

冇得比

所以我成日都咁覺得 只有大陸正式接手 搵人空降做市長

先有可能撥亂反正 做返個有行政力GA政府
香港人自作孽,稍為對地產商強硬既cy,日鬧夜鬧,咁咪換個靠地產商支持上台既奶媽囉

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-3-16 06:14 PM 發表

你呢d咪岩你心意就講人權,唔岩你心意就講法律囉
從來香港都係自由資本主義社會,低價買入資產摶升值,就是香港人幾十年來既核心價值
正如樓上講,政府學到新加坡咁強勢,以家長式手段去分配社會資源,我又唔介意 ...
咁我諗你錯得好嚴重。地理環境優越、政治背景獨特、金融制度自由、司法制度公義,依D先至係香港既核心價值。

「炒賣」風氣只不過係自由市場引申出黎既產物。奢侈品例如:鑽石、手錶、跑車、甚至乎股票,冇人會理炒到如何荒謬;但係炒賣房屋依D必需品,就觸及了自由市場的底線。當權者係必須要插手干預的。如果連當權者都不干預的話,市民就會反抗,政權就會沒落。

所以一個無論幾自由嘅市場,社會必需既資源都一定要有當權者以法治制度去分配。

是否雙重標準,就視乎你對法治既信任程度。從來政府所做的決定都應該由法治賦予,所以政府每當用「強權」手段去處理問題嘅時候,市民自然就會發聲。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]