• 瀏覽: 53,263
  • 回覆: 443
  • 追帖: 1
+36
支持大陸收回香港

引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2018-3-4 12:26 AM 發表
如果香港冇比大陸強行收回
好肯定一定比而家好
中國官場特色一定唔會深入到香港
條街起碼都唔會有咁多大陸人
學生一定唔使學埋咁嘅普通話囉
大陸文化一定唔會帶到落嚟香港
咁你做乜唔移民去英國俾英國佬統治呀傻西

引用:
原帖由 csdenis 於 2018-3-4 11:55 AM 發表
其實如果你冇出世,咪冇曬所有問題囉。
絶對同意

好懷念97以前同皇家佬食飯跳舞攬女,然之後d工程就順利pass了

如果樓主離開香港,
好肯定一定比而家好

介紹樓主看這一部電影「追龍」,講述港英政府時代的香港。看一看是否他們心目中的香港。
當年起新機場,起青馬,不知樓主有冇反對。
為何港英時代不出聲的,現在自主就不斷要求。正如上面師兄所言,有冇要求民選總督呢?
起沙田,屯門,有冇反對過,起東北就要生要死!
正當地鐵內見外國人努力不懈學習普通話,竟然有青年人話反對。是什麼邏輯?

引用:
原帖由 高橋涼介 於 2018-3-6 07:44 AM 發表
好懷念97以前同皇家佬食飯跳舞攬女,然之後d工程就順利pass了
97前重有皇家飯食

引用:
原帖由 csdenis 於 2018-3-4 11:55 AM 發表
其實如果你冇出世,咪冇曬所有問題囉。
講出重點,天才

引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2018-3-4 12:26 AM 發表
如果香港冇比大陸強行收回
好肯定一定比而家好
中國官場特色一定唔會深入到香港
條街起碼都唔會有咁多大陸人
學生一定唔使學埋咁嘅普通話囉
大陸文化一定唔會帶到落嚟香港
香港係中國鴉片戰爭失利,先後割讓港島和九龍後再租用新界,樓主連這個歷史都未搞清楚就學人講政治,人家巧取豪奪,你就認賊作父,英國在海外殖民地只有香港係成功嘅,不用太多政治思想管理,不像其他殖民地人民整天高叫民主主自由。因為香港人對政治不熱衷,這樣正合英國人意願,香港人做左100年順民,估唔到100年後仲有你呢班英狗,中國管治好唔好仲未知,起碼到現在享有的自由度比97年前好,你哋占中搞動亂都無人被重判,反而執法人員罰的比搞動亂的重。成日話唔做中國人,咁你成世做狗啦,仲有你哋嘅個人意願咪強加係香港人身上,唔係個個人都想做英國狗㗎。

儍佬,中國唔收回香港,唔支持香港,咁多次經濟危機,冧咗好耐啦!

引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2018-3-4 12:26 AM 發表 如果香港冇比大陸強行收回好肯定一定比而家好中國官場特色一定唔會深入到香港條街起碼都唔會有咁多大陸人學生一定唔使學埋咁嘅普通話囉大陸文化一定唔會帶到落嚟香港

引用:
原帖由 mart1212 於 2018-3-6 08:28 AM 發表

香港係中國鴉片戰爭失利,先後割讓港島和九龍後再租用新界,樓主連這個歷史都未搞清楚就學人講政治,人家巧取豪奪,你就認賊作父,英國在海外殖民地只有香港係成功嘅,不用太多政治思想管理,不像其他殖民地 ...
認同,分拆詳盡,樓主應反思!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2018-3-4 02:04 PM 發表
英國脫歐後依家大9獲,如果香港仲係英國佬管會不會係香港搬錢去救宗主國
仲有睇新聞話,殖民地直布羅陀目前好尷尬,要回歸西班牙?定係繼續俾英國殖民?
英國脫歐後過去享有歐盟一切權利冇晒
回歸西班牙仲可以繼續做歐 ...
肯定要搬錢返英國喇

1982年,駐港軍費要十五億

你無睇錯,係十五億。當年買個住宅單位,我估大約三十萬。食個午飯大約五蚊

英國對香港真係好好架,提款機丫嘛

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]