• 瀏覽: 53,311
  • 回覆: 443
  • 追帖: 1
+36
引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2018-3-4 12:26 AM 發表
如果香港冇比大陸強行收回
好肯定一定比而家好
中國官場特色一定唔會深入到香港
條街起碼都唔會有咁多大陸人
學生一定唔使學埋咁嘅普通話囉
大陸文化一定唔會帶到落嚟香港
點比依家好 ?
首先經濟上 , 隨著大陸既開放 ,
香港中間人既地位 , 不會因為 英治 / 中治
而改變 (一樣 被淘汰 / 被蠶食) .

成街大陸人 ? 更好笑 , 外國也回歸給大陸嗎 ?
為何又一樣多大陸人 ?  
答案不就很簡單嗎 ? 回不回歸沒關係啊 ?

不回歸 , 不用學普通話 ?
更加好笑 , 學懂就只有中國大陸有用 ?
台灣呢 ?
再講當普通話已成為現時世界 , 其中一個潮流(商貿) ,
回歸與否 , 也有其應該學既理由 !

香港依家有咩大陸文化 ?
好係你咁盟塞 ?
好似你一樣 , 腦袋未開發 ?

引用:
原帖由 alvinm 於 2018-3-5 01:06 AM 發表
不如怪你阿媽吾選英國佬結婚
黃抽筋

引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2018-3-4 12:26 AM 發表
好肯定一定比而家好
唔好發夢啦,係1982年時,英國首相戴卓爾夫人先提出歸還香港給中國,以換取英國商品打入中國市場的入場券。之後才開始中英就香港前途問題談判。

引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 4/3/2018 00:26 發表
好肯定一定比而家好
講呢啲事實,共賊毛唔鍾意聽,共賊黨會打壓

班黃絲 淨係記得中國既壞處 💁🏿‍♂️
卻不知 中國14億人 大國 可以穩定 進步 已經係奇蹟

97年前市民既講普通話能力比現在新一代高

回歸後要學生學普通話,只係因為新一代被洗腦反中,所以中文及講普通話能力變差
引用:
原帖由 OOMAN 於 2018-3-5 08:42 AM 發表

點比依家好 ?
首先經濟上 , 隨著大陸既開放 ,
香港中間人既地位 , 不會因為 英治 / 中治
而改變 (一樣 被淘汰 / 被蠶食) .

成街大陸人 ? 更好笑 , 外國也回歸給大陸嗎 ?
為何又一樣多大陸人 ?  
答案不 ...

唔淨係記得中國既壞處,系佢地睇既媒體只過中國既壞處
引用:
原帖由 如果我變成回憶 於 2018-3-5 05:36 PM 發表
班黃絲 淨係記得中國既壞處 💁🏿‍♂️
卻不知 中國14億人 大國 可以穩定 進步 已經係奇蹟

所以快點 回歸大英帝國🤣😂

引用:
好肯定一定比而家好
你係咪有語言障礙,咩叫做強行收回?香港100年前係中國嘅100年後都係,你認賊作父係你個人問題,唔好拉所有香港人嚟講,有血性都唔會咁講,而家香港亂係你班黃屍狗一手做成,香港人係要平穩生活係你哋一次一次制做波瀾,自己地方比人霸佔,攞番係咪天公地道,唔好做走狗做到出晒面

低能,如果無收返香港,肯定比埃及仲慘仲亂。

強行回收都講得出?真令人汗顏!一個完全唔認識歷史o既人,仲有乜好講

引用:
好肯定一定比而家好
你已經唔係第一次扮討論,要人支持你都要有論據,咩叫做民主?係咪占中先係民主,係咪暴亂先係民主?只識逢中必反,有咩中國官場文化帶咗嚟香港舉例嚟睇吓。香港做官有咩嘢痛腳都比你哋班黃屍狗咬住唔放啦,有咩中國式官場文化,舉例丫

一割就永久咁割咪好。

引用:
原帖由 泰利哥哥 於 2018-3-5 07:16 PM 發表
一割就永久咁割咪好。
有咩咁好,豬八戒照鏡,裡外不是人,英國當你係自己人咩?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]