• 瀏覽: 21,730
  • 回覆: 276
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 everyoneaddoil 於 2018-3-5 01:00 PM 發表

咁唔免差餉,唔減稅,唔增免稅額,換來比番幾千元你,你覺如何?
單是差响一年已免一萬元喎!
我會覺得很好,我一家三口,個仔兩歲。我兩公婆都係受惠萬幾蚊,雖然差不多。但所有基層,中層都得到一萬元。我作為支持建制,政府既,我會覺得政府做岩左,社會又和諧左。而家個垃圾案主要係中上流,及有樓人仕,賺到盡,少數極基層受惠,成兩百萬中下基層,毛都無條,你叫人點服氣!? 淨係發展商,中上流人仕,係540派糖中已經拎到近400億!呢班係最需要幫忙既人?

如果真係愛國愛國,想政策時要為整個社會好,不能只顧自身利益,波叔就係例子,佢成廿個物業就大幅免差餉,免電費都取消不理基層死活。呢D豬隊友真係撐唔落,叫佢落台先係對政府好,對整個建制好。

引用:
原帖由 daimonster 於 2018-3-3 03:45 PM 發表
上一次派錢

我同事一家四口(兩個女兒己出身, 已供甩樓), 喊住嗌派錢, 一收到即刻入假紙去全家去日本....(佢果兩萬四那來幫到香港經濟....)

另一D後生同事向來閙開政府, 未派錢事尸吊得更恨, 收到錢換左手機後 ...
唔係渦,好多人係透過馬會回報返比社會渦。

所以有啲香皂人好得意,開口埋口反共,偏偏自己行思想為最共產...

因為帶頭的那班人最喜歡「便宜盡貪」,後來的人又覺得要「人有我有」,最後大家變成「執輸行頭慘過敗家」...

其實睇到有批沒能力又抄高尚既讀書人口說討厭共產黨, 心卻一味DIU L D地主, 其實都唔知幾想行共產分晒佢地D錢, 仲扮好有公義....幫學生交考試費又話要搞9人地等人地考試PK, 政府退稅又話自己無交稅享受唔到 (交稅真係咁難?)

真係無錢既可以打多份工AR, 馬死落地行但好多人就係怕辛苦.......你唔怕辛苦去洗碗其實已經可以交稅享受退稅

引用:
原帖由 mchan12 於 2018-3-5 01:28 PM 發表
所以有啲香皂人好得意,開口埋口反共,偏偏自己行思想為最共產...
反共只係反“唔係我揸fit”
“我揸fit ” 支持帝制添

衹要唔係最受惠的一群,就一定要屌政府,呢個係香港嘅核心價值

引用:
原帖由 前進前進 於 2018-3-3 10:55 AM 發表
一慣以來港人以廉潔高尚自居,給11億同胞做榜樣,如今因為政府不派幾千元就嚷著要遊行示威到處罵政府數個不是,唔通港人已窮至輪為地方土霸不給我就反來威迫政府。難道我們所受過的教育敵不過個幾千元?我們的智慧長 ...
香港政府有幾萬億身家,唔肯派幾千蚊。14億支那人點睇香港政府?
當正香港政府為富不仁。

乞兒R錢發窮惡

引用:
原帖由 前進前進 於 2018-3-3 10:55 AM 發表
一慣以來港人以廉潔高尚自居,給11億同胞做榜樣,如今因為政府不派幾千元就嚷著要遊行示威到處罵政府數個不是,唔通港人已窮至輪為地方土霸不給我就反來威迫政府。難道我們所受過的教育敵不過個幾千元?我們的智慧長 ...
從來都唔介意佢派唔派錢,問題係其他方案白痴

係資源分配不公平呀!有錢有樓人受益最多呀!膠post

引用:
原帖由 世上只有…… 於 2018-3-3 11:29 PM 發表

根本唔係派唔派幾千蚊問題,問題個重點係所謂派糖係派俾有錢人嘅錢多過低下階層,厚此薄彼明白未?
可唔可以解釋吓, 大股東點解分利潤多過小股東?

引用:
原帖由 edw42454849 於 2018-3-5 09:05 AM 發表

網友,就以你個例子來討論!

每人派六千當然唔公平喇!

最公平係阿媽俾返$10000(直接稅及間接稅 )你,再俾番細佬$2000(間接稅 )!

但依家只俾返$8000元你,你唔好意思收埋嗰2000, ...
有交稅嘅同意, 咁點解咬老綜要三糧?

引用:
原帖由 daimonster 於 2018-3-3 03:45 PM 發表
上一次派錢

我同事一家四口(兩個女兒己出身, 已供甩樓), 喊住嗌派錢, 一收到即刻入假紙去全家去日本....(佢果兩萬四那來幫到香港經濟....)

另一D後生同事向來閙開政府, 未派錢事尸吊得更恨, 收到錢換左手機後 ...
港喱本身流著半邊蝗室血統
食又要多打又要䇔

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2018-3-4 03:11 PM 發表

有二萬進修,你自己不去攞,又賴人!
你老毌想唔吊你都唔得,好撚得閒呀?去進修唔使時間呀?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]