• 瀏覽: 21,729
  • 回覆: 276
  • 追帖: 1
其實個預算案重點不是係市民最關注的問題上先係最重要 一個創科五百億 海洋公園 dse 三糧等等 巧立名目 一係做埋d古靈精怪野 一係是是旦旦三糧 同退多d稅 好似冇用腦同用心咁做份預算案咁 如果俾多d係醫療 住屋方面 我諗會冇咁多人反對

引用:
原帖由 edw42454849 於 2018-3-5 11:30 AM 發表

網友,你講得啱,中產交嘅間接稅一定更多,交稅多,退稅更多好合理,多十倍至百倍都唔過份!

問題係低薪貧民(如阿基類),都有交間接稅,當然唔多,自然俾中產退少 ...
中產退10萬
基層退5千
你就會滿意?

引用:
原帖由 前進前進 於 2018-3-3 10:55 AM 發表
一慣以來港人以廉潔高尚自居,給11億同胞做榜樣,如今因為政府不派幾千元就嚷著要遊行示威到處罵政府數個不是,唔通港人已窮至輪為地方土霸不給我就反來威迫政府。難道我們所受過的教育敵不過個幾千元?我們的智慧長 ...
當你見到政務司司長有月薪三十多萬一個月,有九個物業, 可有一年免差餉每個三萬元加退稅三萬, 而且份財政預算案話與民為先的口話不一樣!不是窮人貪婪, 而是益了很多有$人。樓主再看清楚先好講

大部份的香港基層收入、如何生活你知道嗎?
不要錢要什麼呀!每天在省生活費呀。
樓主甘清高、你們咪捐贈身家財產比哂基層啦!

覺得係貪婪,就申請唔要,咁就夠晒公平

引用:
原帖由 前進前進 於 2018-3-3 10:55 AM 發表
一慣以來港人以廉潔高尚自居,給11億同胞做榜樣,如今因為政府不派幾千元就嚷著要遊行示威到處罵政府數個不是,唔通港人已窮至輪為地方土霸不給我就反來威迫政府。難道我們所受過的教育敵不過個幾千元?我們的智慧長 ...
呢啲叫貪?  你有冇讀過書呀粗共?

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-3-5 11:45 AM 發表

中產退10萬
基層退5千
你就會滿意?
網友,當然滿意喇!

中產退10萬稅因為人地有本事,交稅多,各有前因莫羨人 !

其實約等同增加一項退稅建議,退間接稅50巴仙,上限六千,已經可以全民共享(全民派錢 )!

但係條數太複雜,庸官點會識計,簡單些全民派錢(退間接稅六千)就得喇!

引用:
原帖由 reebokshop 於 2018-3-5 12:10 PM 發表

呢啲叫貪?  你有冇讀過書呀粗共?
樓主係佔中L,得17歲唔夠秤!

引用:
九唔搭八

共產主義

引用:
原帖由 minifigure 於 2018-3-5 11:41 AM 發表
其實個預算案重點不是係市民最關注的問題上先係最重要 一個創科五百億 海洋公園 dse 三糧等等 巧立名目 一係做埋d古靈精怪野 一係是是旦旦三糧 同退多d稅 好似冇用腦同用心咁做份預算案咁 如果俾多d係醫療 住屋方面  ...
佢用放係錢醫院,但有冇咁多醫護人手先係問題.

引用:
原帖由 sun32064700 於 2018-3-3 05:10 PM 發表

完全兩回事,我自己受惠免差餉,但係對佢咁樣派糖不均都非常不滿。
咁唔免差餉,唔減稅,唔增免稅額,換來比番幾千元你,你覺如何?
單是差响一年已免一萬元喎!

一向窮,所以應該有

你吾好要囉 咁撚威水

11億同袍?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]