• 瀏覽: 21,732
  • 回覆: 276
  • 追帖: 1
一慣以來港人以廉潔高尚自居,給11億同胞做榜樣,如今因為政府不派幾千元就嚷著要遊行示威到處罵政府數個不是,唔通港人已窮至輪為地方土霸不給我就反來威迫政府。難道我們所受過的教育敵不過個幾千元?我們的智慧長了那裏去 。世人會那樣的眼光來評價我們的貪婪。我們的思想會直接影響下一代及社會的未來發展,大家要謹慎呀!

引用:
原帖由 前進前進 於 2018-3-3 10:55 AM 發表
一慣以來港人以廉潔高尚自居,給11億同胞做榜樣,如今因為政府不派幾千元就嚷著要遊行示威到處罵政府數個不是,唔通港人已窮至輪為地方土霸不給我就反來威迫政府。難道我們所受過的教育敵不過個幾千元?我們的智慧長 ...
對岸為了傳聞衛生紙三月漲價,全民出動搬空起市貨駕,戲稱「安屎之亂。其實搬一盒廁紙回家囤積能省下多少錢?
香港人依法舉行抗議爭取幾千港元能苛責麼?

香港人不嬲都貪心

上一次派錢

我同事一家四口(兩個女兒己出身, 已供甩樓), 喊住嗌派錢, 一收到即刻入假紙去全家去日本....(佢果兩萬四那來幫到香港經濟....)

另一D後生同事向來閙開政府, 未派錢事尸吊得更恨, 收到錢換左手機後, 再尸吊過......

樓主不要太高估香港人嘞

算吧啦……又點會承認呢……

人類的進步 正是從貪婪而來
何罪之有

引用:
原帖由 前進前進 於 2018-3-3 10:55 AM 發表
一慣以來港人以廉潔高尚自居,給11億同胞做榜樣,如今因為政府不派幾千元就嚷著要遊行示威到處罵政府數個不是,唔通港人已窮至輪為地方土霸不給我就反來威迫政府。難道我們所受過的教育敵不過個幾千元?我們的智慧長 ...
完全兩回事,我自己受惠免差餉,但係對佢咁樣派糖不均都非常不滿。

戇居!打部香港人辛勤工作付出,沒有政府幫助絕對不是問題。最令人氣憤的是不勞而獲的一班出三糧,小朋友又二千。憑什麼?有幾層樓收租的,又可退幾萬,為何我沒有?

派錢買電話、旅行多,最後又益咗外國

個道理係
政府向納稅人收稅應付政府支出
結果政府有方法搵到錢,唔駛納稅人交稅
所以退返俾納稅人

以屋企為例子
你俾10000家用,你細佬俾2000
有一個月,你阿媽話中佐馬,唔駛你地俾都夠用
應該俾返10000你2000你細佬?
定一人6000?

引用:
其實唔係幾千蚊嘅問題,是深感自己做生做死,被啲外來人搶曬自己啲嘢,如果唔洗我立稅,樓唔會俾佢地優先,佢派唔派錢俾我,我唔會多講,但我地要立稅,無理由將我啲辛苦錢派俾啲新移民,大食懶。。一到香港,社工提供一條龍服務,咩都唔洗做,就有公屋,立稅人養埋佢地,整貴曬啲樓,大陸人真是去到邊,都是衰格賤格。。

政府再係咁做,只會鼓勵更多大陸人,外國山番來港搶資源,讓港萬劫不復。。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2018-3-3 01:41 PM 發表

對岸為了傳聞衛生紙三月漲價,全民出動搬空起市貨駕,戲稱「安屎之亂。其實搬一盒廁紙回家囤積能省下多少錢?
香港人依法舉行抗議爭取幾千港元能苛責麼?
用那些低端人口來比較香港人?吾係化?

傷港是低智城市,低端人口極多!

引用:
根本唔係派唔派幾千蚊問題,問題個重點係所謂派糖係派俾有錢人嘅錢多過低下階層,厚此薄彼明白未?

今次中産確實受益最多,但過往中産受益年年最少個批,今年甜一次,我覺得冇問題喔。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]