• 瀏覽: 4,779
  • 回覆: 34
+4
特朗普出其不意地掀起貿易戰,宣佈對進口鋼材及鋁材,分別徵收25%及10%關稅,震驚全球。美國前代理副...

唔明點解咁重要既新聞竟然冇人係到討論,睇黎香討時政新聞版已經俾班政治上腦一味嫌香港唔夠撕裂班友佔領!

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/international/realtime/article/20180302/57893410

引用:
原帖由 hkykh 於 2/3/2018 14:48 發表
特朗普出其不意地掀起貿易戰,宣佈對進口鋼材及鋁材,分別徵收25%及10%關稅,震驚全球。美國前代理副...
唔明點解咁重要既 ...
向鋁及鋼收重關稅,可能係入口美國鋁鋼發現唔係全部由磺埸採集,混了少量回收磺物?如果普通同途可能無事,但如果飛機由呢類材料造,可能會出事,例如抵受唔到高空壓力。
咁樣即禁,香港呢邊俄鋁股一定大跌,可能呢個係平昌冬奧之後的禁俄策略第一波。

引用:
原帖由 blacktalisman 於 2018-3-2 05:03 PM 發表

向鋁及鋼收重關稅,可能係入口美國鋁鋼發現唔係全部由磺埸採集,混了少量回收磺物?如果普通同途可能無事,但如果飛機由呢類材料造,可能會出事,例如抵受唔到高空壓力。
咁樣即禁,香港呢邊俄鋁股一定大跌,可能呢 ...
根本毫無關系, 美國可以要求材料的成份甚至檢查

同中國玩貿易戰,傻Q左!

向美國買多D國債,搞掂。

放棄美金為國際交易貨幣
美金即玩完

大陸入口美國鋼材世界排名11,美國進出口鋼材比例為4倍,今日上證微跌0.5%,琴晚Dow跌1.5%,歐洲普遍跌1.5%,實在加10%唔算系懲罰性,對比中國,應該美國同歐洲更傷,呢個關稅唔系針對中國,大陸無必要出頭搞美國。

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-3-2 14:48 發表

香土係五毛温床,主要係批鬥香港人。
世界大事五毛識條鐵咩?

我覺得高端五毛應該加快移民撤資到美國嘅步伐。
謾罵破壞打飛機做笑話就留低比低端五毛啦。

trump trump 出招真係無路捉, 同肥仔恩真係天生一對...

事實上呢個措施係全球性的, 並唔係單單針對中國
另外, 上面已經有師兄提到. 中國入口美國的鋼材及鋁材, 
數量只排在第11位. 
真正受到打擊的, 是美國所謂的傳統盟友如歐盟和台灣. 
在特朗普眼中, 做生意先係最緊要. 利之所在, 盟友都冇情講.
而歐盟已經第一時間作出反應, 說明如果美國真係提高關稅,
歐盟會採取相應措施反制. 只能講特朗普治下既美國真係勁.
一而再放地圖炮, 完全唔怕得罪所有盟友. 

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-3-2 02:48 PM 發表

提高進口成本,迫本土企業用返國鋼,變相增加本土鋼業需求,提供職位,同佢一向嘅本土政策相同,又關貿易戰事?

引用:
原帖由 kenbondwong 於 2018-3-2 06:37 PM 發表

香土係五毛温床,主要係批鬥香港人。
世界大事五毛識條鐵咩?
條鐵識你

台灣小兒科而已,包括中國在內,許多國家都要和澳洲買鐵礦石先可以製成鋼材,如今老美以關稅壓制鋼材進口,鐵礦石的需求大減,澳洲受害更大。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]