• 瀏覽: 68,005
  • 回覆: 908
  • 追帖: 10
+22
劏房波都係聽林奠落柯打
兩個一齊落台!否則香港立即獨立

低端人口,無份納稅又想有錢分。

如果你係納稅人,會多左1萬蚊退稅,點都好過每人派得$6000。即係可以袋多$4000.

既然你係無份交稅,咁庫放多左既錢又關係咩事?理所當然係回歸返納稅人啦。

引用:
原帖由 edw42454849 於 2018-3-1 10:54 AM 發表

網友,派錢當然可以減少戾氣喇,但確實難以絕對消除!

減戾氣只係其中作用,最重要確保全民共享,永無遺漏!

你提出起青年宿舍當然更好,我作個小比喻  :

我拿住一千蚊入茶餐廰想食餐 ...
派了錢名義上係實現你所謂全民共享,如是者,係咪應該年年都派?全民共享嘛,年年派,年年享,咁會唔會好D?小的係循閣下的思路去想。

引用:
原帖由 星升升 於 2018-3-1 11:14 AM 發表
低端人口,無份納稅又想有錢分。

如果你係納稅人,會多左1萬蚊退稅,點都好過每人派得$6000。即係可以袋多$4000.

既然你係無份交稅,咁庫放多左既錢又關係咩事?理所當然係回歸返納稅人啦。
網友,低端人口無份交稅,你識唔識乜嘢叫做間接稅呀?

即係你買包煙都抽你幾十蚊煙稅,酒稅呢?

簡單如出街食餐飯,當六七十蚊,因高地價政策令到鋪租極貴,碟飯都因此而收多你十幾蚊喇!

政府今年盈餘1380億創歷史新高,全民都有交稅固全民派錢有何不妥?

坐擁萬億少四百億,香港就因此而塌下來?

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2018-3-1 11:21 AM 發表

派了錢名義上係實現你所謂全民共享,如是者,係咪應該年年都派?全民共享嘛,年年派,年年享,咁會唔會好D?小的係循閣下的思路去想。
網友,你講得好好呀!

若果有幸確保政府年年盈餘1380億,咁年年全民派錢四百億有何不可?

單以今年來説,派埋四百億,埋單尚有盈餘約四百億!

一個政府若年年盈餘肯定有四百億,你仲想點?

如果真喺遊行下就派返6千,可能好多人去

引用:
原帖由 sonicx 於 2018-3-1 10:59 AM 發表
非常到位的文章,富者多一萬幾千不算甚麼,但貧者多這幾千如雪中送炭
網友,講得好!

我都費時話劏房波兩公婆退稅起碼十萬,若然冒番兩架電動車就慳足六十萬添,仲衰到眼紅貧民個6000蚊?

唉!殘民自肥,乜嘢官嚟架 !

心裡極憤怒,是用用9個字表達;吊你老母臭閪劏房波。

小弟冇稅退,因為冇資格交稅,冇細路分享唔到學生盛惠,又未到攞長者津貼年齡;唯一就是間卅幾年噶屋,可享受到四季免差餉千零蚊,但對今次給與中層,及須幫助家庭及長者都有惠及,而且預留了津貼困難戶;勉強都可接受喇,若因派錢而調整而它惠民撥款是否又理想呢!個人希望是再加大撥款於醫療方面,加建醫院,培育更多醫護界人員,更惠民吧,起碼不用排期診治,亦不用臨時加病床.

311投票日想唔話犯民全勝都唔得了,反正你政府玩野,就選班蓄牲入立法會,令你永無寧日,才可迫使亞爺重新管過你班仆街

引用:
原帖由 edw42454849 於 2018-2-28 05:09 PM 發表
近兩星期,臨近財政預算案 , 坊間早傳今年盈餘過千億 , 一眾街坊貧民都希望今年政府全民派錢 ,每人起碼六千,左鄰右里劏房戶皆面有喜色, 彷彿有個希望  !

今日財政預算案終於宣佈, 雖然大部份民意 ...
絕對認同

有同感

得民心得天下
選民識做喇
選d 搞事分子 入政府慢慢用距地玩。十幾萬一個月咁開心
選曬 泛民入去

引用:
原帖由 paul-lo 於 2018-3-1 12:00 PM 發表
小弟冇稅退,因為冇資格交稅,冇細路分享唔到學生盛惠,又未到攞長者津貼年齡;唯一就是間卅幾年噶屋,可享受到四季免差餉千零蚊,但對今次給與中層,及須幫助家庭及長者都有惠及,而且預留了津貼困難戶;勉強都可接受喇,若因 ...
網友,若果因為要派錢而要調整其他惠民優惠,當然並不理想 !

但係若然加埋派錢400億,可以完全唔影響你文中所有優惠架!

即係本年盈餘約800億變成400億,你完全接受唔到?

又即係政府的財政儲備由10920億減到剩番10520億,會對你好大影響嗎?

香港儲備若只剩10520億會塌下來嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]