• 瀏覽: 68,066
  • 回覆: 908
  • 追帖: 10
+22
近兩星期,臨近財政預算案 , 坊間早傳今年盈餘過千億 , 一眾街坊貧民都希望今年政府全民派錢 ,每人起碼六千,左鄰右里劏房戶皆面有喜色, 彷彿有個希望  !

今日財政預算案終於宣佈, 雖然大部份民意均支持全民派錢  , 但可惜劏房波大玩花招,  盈餘1380億仍堅決派錢 , 卻自稱派四成多盈餘即五百多億與民共享 , 捨易行難 ,大玩花招 ,以顯示敢於逆民意以立官威 , 若果真係能夠惠及全民 ,  我亦無話可說 , 好可惜 , 劏房波能力極低下 , 擺錯官威 ,  原本可以舒解佔中以來的民怨大好機會 , 反而更惹民憤 !

劏房波 ,  你想玩甚麼 , 蓄意激起民憤? 以幫助激進泛民拉票?  抑或想拖埋林鄭落台  ,  若目的如此 , 則大有希望噃 !

整個財政預算案 ,  都睇唔到65歲以下低薪無納稅人仕及一衆執紙皮又有骨氣不申請綜援嘅中老年人 , 三無人仕 ,有所得益  ,反為大加差餉由每季免稅1000   大增至2500 元? 你有好多間樓嗎 ? 殘民而自肥 , 利雖小唯其心可誅  !

劏房波 , 平心以論 , 你這個預算案唔係最差  , 對少部份人來說仲可能滿意添, 但本人最鄙視你作為香港財爺 , 蓄意與民為敵 ,  大擺官威 , 以顯示另類  ,  卻全無掌櫃才能 ,  事實証明 ,  係香港政府過萬億儲備之下 , 仍作守財奴 , 令一部份貧民又被遺忘 ,  相比澳門年年派錢  ,  香港貧民真係好可憐 !

睇緊電視直播 , 劏房波話派錢唔係佢嘅作風 ,  我依家清楚話俾佢聽 ,  財政盈餘嘅錢唔係你劏房波私人財產 ,係香港所有人架 ,香港人唔係要睇你作風面色 , 大擺官威-  ,  分化社會,  你若無能力就請即刻落台 ,何苦禍害港人 ?

人在做 , 天在看 , 劏房波作為坐擁萬億嘅香港政府掌櫃 ,  有何面目面對執紙皮貧民及低薪青年與三無人仕 ,  相比澳門政府你令到香港人蒙羞 !  目空一切  , 其心可誅 !

歡迎各網友俾意見及抒發民憤  !

本帖文會一直跟進劏房波落台最新發展  , 祈望天憐港人 ,  以令庸官火速落台!

劏房波 , 我只希望你落台 !

佔中令市民的怨氣同派唔派錢係兩回事來喎。

如果香港有民主,有一人一票,一定年年派錢,仲愈派愈多

情況就等於全民退保
理智話畀我知派錢唔係一個好既理財方法
但感性上又好想佢派錢, 袋左落袋先算, 買手機去旅行都好呀!
...................最後結論, 都係袋左先....
所以懇請所有議員, 包括泛民及建制, 一齊否決財政預算案, 迫波叔派錢..
另外點解冇人發起要求派錢大遊行? 泛民痾屎唔出都遊行, 點解今次唔搞? 我參加喎!

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2018-2-28 05:12 PM 發表
佔中令市民的怨氣同派唔派錢係兩回事來喎。
網友,佔中以來,激進青年怨氣極深 , 亦有不少人入獄, 雖然大部份入獄個案我都唔同情 , 但係令到政府同新一代年青人積累怨氣亦係事實 !

依家政府盈餘千億 , 卻又堅拒派錢 ,  低薪青年1 蚊都無  , 戾氣自然嚟嘛  !

引用:
原帖由 dsw 於 2018-2-28 05:17 PM 發表
如果香港有民主,有一人一票,一定年年派錢,仲愈派愈多
網友 ! 講得好 !

若果政府年年盈餘都有1380億 ,  就算年年全民派錢又何妨 ?

皆大歡喜嘛 , 只恨庸官當道 ,  大擺官威 , 玩香港貧民 !

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-2-28 05:21 PM 發表
情況就等於全民退保
理智話畀我知派錢唔係一個好既理財方法
但感性上又好想佢派錢, 袋左落袋先算, 買手機去旅行都好呀!
...................最後結論, 都係袋左先....
所以懇請所有議員, 包括泛民及建制, 一齊否 ...
網友 ! 梗係全民派錢好喇 ,政府不善理財 ,  大白象多到數唔哂 ,  錢都係袋落自己袋最實際  !

就以今次財政預算案為例 , 再加一項全民派錢6000 ,  非永久居民及小童 派4000  , 估計少過四百億 !

政府本年盈餘最後剩番四百億又何妨  , 皆大歡喜喇  !

官逼民反 , 真係驚俾你講中 ,  又有人玩佔中、遊行之類 !

庸官之道

引用:
原帖由 edw42454849 於 2018-2-28 05:09 PM 發表
近兩星期,臨近財政預算案 , 坊間早傳今年盈餘過千億 , 一眾街坊貧民都希望今年政府全民派錢 ,每人起碼六千,左鄰右里劏房戶皆面有喜色, 彷彿有個希望  !

今日財政預算案終於宣佈, 雖然大部份民意 ...
劏房波落台最新發展 1  : 

劏房波在電視直播上揚言決定全民唔派錢 ,  唔係佢個人主意 , 而係內部集體討論共識 ,  即係拖埋林鄭落水喇  !

香港政府坐擁萬億 ,  單係今年若果再加上全民派錢  ,  最後盈餘埋單只剩400 億 , 香港會塌下嗎?

財政儲備過萬億  ,  儲少四百億只係數字問題咋, 唉! 庸官當道 !

面對有骨氣唔申請綜援嘅中老年人 ,  1蚊都無 , 情何以堪   !

若非林鄭意思 ,  劏房波卸膊俾她 ,  令萬民唾罵她 , 波仔落台之期不遠矣 !

引用:
原帖由 edw42454849 於 2018-2-28 05:09 PM 發表
近兩星期,臨近財政預算案 , 坊間早傳今年盈餘過千億 , 一眾街坊貧民都希望今年政府全民派錢 ,每人起碼六千,左鄰右里劏房戶皆面有喜色, 彷彿有個希望  !

今日財政預算案終於宣佈, 雖然大部份民意 ...
你地d 低端人口 算把啦, 我地拎足 7萬 果d 不知幾開心! 茅波好野,之前我重以為得退稅兩萬、差餉4千添。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2018-2-28 08:43 PM 發表

你地d 低端人口 算把啦, 我地拎足 7萬 果d 不知幾開心! 茅波好野,之前我重以為得退稅兩萬、差餉4千添。
網友, 你慳到七萬係你本事 , 但係富者越富 , 貧者越貧 , 有何公平?

若全民派錢 , 令到執紙皮嗰班有骨氣唔攞綜援嘅人都能受惠 ,  對你有乜損失? 

所有香港人就算無鈉稅都有交閜接稅架  ,  佢哋都係高地價政策嘅受害者, 政府坐擁萬億 , 數字上多四百億與你何干 ?

不如共產丫

引用:
原帖由 edw42454849 於 2018-2-28 09:08 PM 發表

網友, 你慳到七萬係你本事 , 但係富者越富 , 貧者越貧 , 有何公平?

若全民派錢 , 令到執紙皮嗰班有骨氣唔攞綜援嘅人都能受惠 ,  對你有乜損失?

所有香港人就算無鈉 ...
阿財波 自己 咁多物業,又 減利得稅 十幾萬, 佢自己袋咁多都唔派啦!

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2018-2-28 09:27 PM 發表
不如共產丫
網友 , 加埋全民派錢嗰四百億支出 , 唔代表係行共產主義 , 你分清楚先講 !

就以樓上綱友自稱可慳七萬 ,若再派埋錢 ,佢實得七萬六 ,執紙皮貧民可得六千 ,  如此預算案我就舉腳贊成 ,咁都叫共產 ?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]