• 瀏覽: 22,782
  • 回覆: 186
  • 追帖: 1
+31
引用:
原帖由 rafalewan 於 2018-2-27 05:49 PM 發表

你即係話老鄧做錯野啫
因住佢返來搵你
你地更奇怪, 忽然擁鄧, 佢應該搵你地先實際。
我一向都冇擁鄧, 佢搵我都好榮幸

豬雜麵食多都會厭。

以佢政績同考慮當前及未來國勢,佢做多5-10年可以接受,但終身制就千其唔好。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2018-2-27 04:28 PM 發表

得空咱倆上光明頂聊,再講AI便有離題之嫌了
師兄對AI好有研究喎,我都想聽多啲你嘅理論,請問那裏是光明頂?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-2-27 05:15 PM 發表

真唔明閣下想表達乜野

我再講多次, 中共一直而來, 實權都是掌握在黨總書記及軍委會主席手上,其中軍委會主席更是重中之重,(老江一直霸住軍委會主席, 表明當時胡未掌握所有實權), 而黨總書記及軍委會主 ...
以我所知,當過權嘅根本唔係乜嘢國家主席之上,過去都有好多個做過國家主席,但實際真正當權嘅要數,我就只知有毛澤東、鄧小平、江澤民同習近平囉,唔知我有無講錯呢?

引用:
原帖由 HungAlex1234 於 2018-2-27 05:29 PM 發表

可惜中國係一黨專政呢
多黨制亦唔見得有乜嘢好

引用:
原帖由 泉船 於 2018-2-27 03:39 AM 發表
胡溫十年,打下了根基。

到了習近平,開始收穫成果,兼令中國更進一步。真正的領導世界潮流。

有這樣一個強勢的領導,和國力。如果取消只任二屆的措施 ,一方面我是看好多5年。另一方面就是怕專權的延續,是腐化的 ...
我猜度,習總想廢除只准做兩介 "國家主席" 既憲法規條,只係想試水温,測驗全中國人既反應,佢醉翁之意不在 "國家主席" 呢個虛位元首既頭銜!  若果今次佢成功落手,必有下一步修憲 ---> 黨主席 及 軍委主席,呢兩個握實權職位既規條.

大家望遠啲,度遠啲.

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2018-2-27 06:24 PM 發表

師兄對AI好有研究喎,我都想聽多啲你嘅理論,請問那裏是光明頂?
不敢不敢,其實總結一下,討論政治制度時請不要忘了時代背景,尤其是科技的影響。

光明頂地址:崑崙山1號,中土明教總壇。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2018-2-27 07:09 PM 發表

不敢不敢,其實總結一下,討論政治制度時請不要忘了時代背景,尤其是科技的影響。

光明頂地址:崑崙山1號,中土明教總壇。
?????

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-2-27 12:43 PM 發表
爹親娘親不及主席親。
你老豆都係終身制,為何主席不可。
有更實際的論點嗎?

引用:
原帖由 vvoy 於 2018-2-27 11:06 AM 發表
有人被傳媒牽著鼻子走
刪除10年限期
不等於終身制
德國總理默克爾
英國首相戴卓爾
任期都超過兩任10年
我猜度,習總想廢除只准做兩介 "國家主席" 既憲法規條,只係想試水温,測驗全中國人既反應,佢醉翁之意不在 "國家主席" 呢個虛位元首既頭銜!  若果今次佢成功落手,必有下一步修憲 ---> 黨主席 及 軍委主席,呢兩個握實權職位既規條.

以下3個職銜,由太子黨專有:

(1) 國家主席 -- 喺毛澤東年代,呢個係實權職位,實係邊?  實在於有權召開非常規既人大(中國國會),可以直接解散人大,對人大委員既去留操有個人既 "生殺大權",咪話唔堅!  不過俾鄧小平係80s修黨,削去呢個職權,(鄧小平本可以自己擁有呢個權力,但主動廢咗佢,呢件事上,鄧小平都算得上一點偉人心胸),從此國家主席成為無實權既虛位元首.  

而特別在,憲法上列明呢個虛位元首只可做兩介.

(2) 黨總書記(主席) -- 即是數億中國共產黨員既大佬,當然實權到啪啪聲!  即使黨總書記唔會親自管理國務院(即是 中國政府),但統率國務院既 國家總理人選,卻係由黨總書記去 '揀蟀',而呢隻 '蟀',就係由雲雲共青團人員中揀出,即是話,黨總書記名意上無操作中國政府,但佢以對國家總理既人事任免權去操縱國務院,進而統治全中國!  所以黨總書記係文職權力既最高實權位!

而特別在,喺中國憲法上,無列明一個人可以做黨總書記,做幾耐,做幾多介,但過往中共內部有共識,就係 "七上八落",即是70歲閱歷才有資格上,80歲就要退休,即是不成文共識玩2介任期,不許千秋萬世.

(3) 軍委會主席 -- 呢個職位既實權明顯不過,就係操有對中國軍方最高指揮權.

特別在,又係喺憲法上,無列明任期上限,又係靠不成文既 '七上八落' 嚟制衡!

好喇,睇返習總今鑊要求修憲,先以虛位元首試水温,好似無咩實質性權力大變動咁,不過,當中片言隻語㗳真啲,魚鈎已隱約可見,大家睇唔睇到個魚鈎係邊處?

感覺到中國未來幾年,會參與一至兩場戰爭,確定強國的地位。
阻擋美國的破壞,堅定完成一帶一路。
把美國趕出中東。
連任是必須的。

由佢開始做國家主席時,佢已經決定要將國家主席,軍委主席和總書記都綑綁一齊,佢決唔會俾胡錦濤做國家主席時,江澤民先係太上皇的情況出現 ! 習總係好踏實的人唔喜歡做作和玩假,佢揾唔到人繼續佢的雄圖大計,而呢個關鍵位係不容有失的情況下,佢選擇改憲係因時制宜 ! 而因為三個位都綁實,佢留任國家主席當然係大權在握 ! 我相信佢唔會一改就話係終生制,中國的真正大時代好快上演 !

引用:
原帖由 vvoy 於 2018-2-27 11:06 AM 發表
有人被傳媒牽著鼻子走
刪除10年限期
不等於終身制
德國總理默克爾
英國首相戴卓爾
任期都超過兩任10年
如果佢做得唔好,又唔落台,中國就福佳了

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]