• 瀏覽: 14,107
  • 回覆: 104
  • 追帖: 2
+3
無所謂啦!洗撚修憲咩!中國不嬲都係人治。好囉,現在正式復辟帝制,世襲制。咁咪有機會改朝換代囉。人多過頭咪內戰死咁啲囉。

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-2-26 10:53 AM 發表

中共突然要修憲, 明顯係要為習再連任鋪路
正如師兄所言, 往後十年對中國關鍵之極, 習毫無疑問是鄧伯之後是最出色既領導人,上次換屆之後, 已有很多分析指新領導班子中尚未睇到誰人較突出可以做繼任人, 再用多一屆時 ...
ching所言小弟非常贊同,之後一段時間係中國嘅關鍵時刻,現時睇唔到有任何人勝任領導嘅位置     

習近平時代叫做百年盛世,咁特朗普時代叫做乜野?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2018-2-26 10:53 AM 發表

中共突然要修憲, 明顯係要為習再連任鋪路
正如師兄所言, 往後十年對中國關鍵之極, 習毫無疑問是鄧伯之後是最出色既領導人,上次換屆之後, 已有很多分析指新領導班子中尚未睇到誰人較突出可以做繼任人, 再用多一屆時 ...
認同師兄所言,
難得現在中國開turbo時期,
要實現中國百年強國計劃,
現在是關鍵時刻非四,五十年不能成也,
而習大和王岐山乃難得一見治國天才,
亦一舉掃平阻力,
打擊貪腐,
亦為國人所認同,
要知道14億人口並不易管治,
稍一不慎星火可以燎原,
對言論的監控和法律為國家服務是有其用處的,
對於大叫恢復帝制令中共步向滅亡的人,
大可移民他國,
便可避禍了。

習近平有咁長命

引用:
原帖由 dickwu2009 於 2018-2-26 08:37 PM 發表

認同師兄所言,
難得現在中國開turbo時期,
要實現中國百年強國計劃,
現在是關鍵時刻非四,五十年不能成也,
而習大和王岐山乃難得一見治國天才,
亦一舉掃平阻力,
打擊貪腐,
亦為國人所認同,
要知道14億人口 ...
絕對權力只會使人……人始終係人,唔係神。有缺點,有過錯。侵侵做得好唔好,有無得連任總統,佢啲選票會話你知。在中國,到做得唔好要改朝換代時,只有人民受罪

引用:
原帖由 cp2677 於 2018-2-26 08:48 PM 發表

絕對權力只會使人……人始終係人,唔係神。有缺點,有過錯。侵侵做得好唔好,有無得連任總統,佢啲選票會話你知。在中國,到做得唔好要改朝換代時,只有人民受罪
'
自己解讀..之後下埸好慘的

引用:
原帖由 cp2677 於 2018-2-26 08:48 PM 發表

其實所有制度有好有唔好,
好似台灣咁,
內地制度比佢更做得出色效率更高,
國家成長更快,
成為全球老二,
這成積不容否認的。

有可能習總嘅各樣判斷及決策都已作為數據輸入至AI數據庫,正路佢退位之後這AI便可延續佢嘅決策。

引用:
原帖由 dickwu2009 於 2018-2-26 08:52 PM 發表

其實所有制度有好有唔好,
好似台灣咁,
內地制度比佢更做得出色效率更高,
國家成長更快,
成為全球老二,
這成積不容否認的。
當然像中國,新加坡,俄羅斯,說了算經濟一定發展得快,但當政權出問題時會點呢?臺灣做得好唔好,選票會話你知。點解老鄧要改革開放同時要修憲呀,唔準終身制。就係佢深明人性。

引用:
原帖由 cp2677 於 2018-2-26 09:09 PM 發表

當然像中國,新加坡,俄羅斯,說了算經濟一定發展得快,但當政權出問題時會點呢?臺灣做得好唔好,選票會話你知。點解老鄧要改革開放同時要修憲呀,唔準終身制。就係佢深明人性。
選了個陳水扁出來,
是什麼智慧人選佢出來呢?

引用:
原帖由 peter925 於 2018-2-26 09:07 PM 發表
有可能習總嘅各樣判斷及決策都已作為數據輸入至AI數據庫,正路佢退位之後這AI便可延續佢嘅決策。
迷妖言惑眾。

引用:
原帖由 cwbguy 於 2018-2-26 08:19 PM 發表
習近平時代叫做百年盛世,咁特朗普時代叫做乜野?
百年糊塗

似乎成事實,我地d 小市民冇咩可以做。問題你地五毛係度吹噓。羽總冇話彼人做個人崇拜。我為你地好..咪跟錯風

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]