• 瀏覽: 2,305
  • 回覆: 9
昨晚一埸工會發動罷駛爭取工資的事件。
發起者的理據和成效。

請問大家有什麼意見?

我的意見:

在面對不合理的待遇時,要據理力爭。

但大眾對這爭取方式和理據的接納程度,坐慣其他公交系統者,花生友看戲。
幸好工會發動時間是週六晚,對上班族影響不大。
擾民,工會不論有多大理由,騎劫市民是一個失著。市民可能同情職工的待遇。車長的休息時間,但不會是薪酬。

仍然自由自我, 永遠高唱國歌, 走遍鄉里~~
粥粉麵飯, 皆陣列在前!!
臨兵鬥者,皆陣列前行!!
根本巴士公司年年賺大錢
但會將賺來的打去作成本 ,例如買地 ,買新車

站在打工仔立場 ,爭取合理待遇 ,我支持
但可惜服務業係最難議價的行業
原因係資方定會向你扣上”擾民”的罪名
===========
淺談兩工會的運作 :
可以話你知 ,8成會員只交一兩年會費 ,之後不會再交
那兩工會如何運作 ,錢從何來 ?

先說工聯會 ,你可以查看會方高層
9成係大公司前代表 ,或大公司判頭
這種高層 ,就可以引進”錢”來運作
但對打工仔而言 ,總有欠公平

工盟 ,一樣少人交會費
係人都知道 ,經費由六四政治受益者所出
所以工盟出手 ,等於政治力介入
============
希望不是”為賦新詞強說愁” ,而是”花若盛開 ,蝴蝶自來”

這個罷駛跟英國大學教師即將舉行的大罷教, 甚至是香港泛民的拉布在本質上都是一樣, 就是某部分人認為自己的權益或主張在現行機制下得不到回應, 所以要發起對抗行動. 我認為基本原則是對抗行動若非法律所禁止的, 市民可以表示不支持, 甚至抱怨, 但也只能予以尊重. 畢竟我們不能干涉別人合法行動, 便是現代社會運行的規則. 你感到自己權益受損, 你可以以法參加示威遊行抗議(其實那時候你也在造成別人不便), 為甚麼別人依法抗議你便反對呢?

以我看新聞報導所知,九巴有兩大「龍頭工會」(汽車交通運輸業總工會九巴分會、九巴員工協會),兩會會員人數達7300人,佔九巴車長總人數九成。另有新聞指,上述兩大工會早已經與九巴管理層達成改善薪酬待遇協議。只不過餘下一成車長之中,有一部分人對協議內容仍未滿意,因此而發起昨晚所見工業行動。

人人都想為自己謀取最大利益,我不反對九巴一部分車長想取得更多利益之心。只不過我認為是次工業行動太草率,甚至可視之為無勝算之下橫衝直撞。

以《孫子兵法》為例,其實全書內容可總結為四個字——慎戰(開戰前須謹慎計算自己勝算)、全勝(如果要開戰,如何取得全面勝利)。

回看事件,我覺得是次工業行動完全無上述四字。既然九巴兩大工會已與資方妥協,亦即是九成車長將不會加入工業行動,參與工業行動者肯定少,餘下一成車長之中,又有多少人願意參與呢?可估算出參與者少之又少。

結果新聞報導只有五部車參與罷駛半小時,無論對九巴、還是對市民,影響力都微乎其微。開首已經無慎重考慮形勢,自己處於下風仍不懂妥協,仍然橫衝直撞,執意開戰發起罷駛,試問又豈會有全勝呢?

事態發展至今,罷駛車長雖有傳媒訪問,但更多篇幅、鏡頭則集中於職工盟及李卓人身上。似乎九巴車長被有心人利用作炮灰矣。

香港幾乎全民就業
車長大把議價能力
唔揸巴士
可以揸小巴  貨櫃車 保母車 gogovan
甚至做保安
使乜忍受巴士公司壓逼呢 ?

擺駛方式奇奇怪怪,根本就擾民,!不論行到邊,夠鐘就停埋一邊,影響路面情況。在總站開車到出口就話夠鐘停車塞住唔畀車出,唔係咁啱呀話?靜坐唔開車可能仲多人支持妳。既然九巴啲合約條款咁差,點解仲要入職?供求市場,佢唔夠人就要提升條件請人架啦。

引用:
原帖由 Rapido 於 2018-2-25 10:54 AM 發表
擺駛方式奇奇怪怪,根本就擾民,!不論行到邊,夠鐘就停埋一邊,影響路面情況。在總站開車到出口就話夠鐘停車塞住唔畀車出,唔係咁啱呀話?靜坐唔開車可能仲多人支持妳。既然九巴啲合約條款咁差,點解仲 ...
巴士19死慘劇,
咪係依只顧宣洩自己,唔理旁人安全嘅車長導致~

依啲車長,
情緒智商太低,危險性太高,
見議九巴對參與嘅車長都停職~

引用:
原帖由 佛口蛇心十一 於 2018-2-25 11:24 AM 發表

巴士19死慘劇,
咪係依只顧宣洩自己,唔理旁人安全嘅車長導致∼

依啲車長,
情緒智商太低,危險性太高,
見議九巴對參與嘅車長都停職~
嘩,唔好呀!一停職呀焯人長毛屌麗又出嚟搞嘢架啦。係鏡頭前識做戲智商點會低。九巴咁L衰不如集體辭職再搞記招數臭佢好過啦,又正義又唔影響市民。

引用:
原帖由 Rapido 於 2018-2-25 11:37 AM 發表

嘩,唔好呀!一停職呀焯人長毛屌麗又出嚟搞嘢架啦。係鏡頭前識做戲智商點會低。九巴咁L衰不如集體辭職再搞記招數臭佢好過啦,又正義又唔影響市民。
嘩,舉例:你睇嗰個葉咩咩(唔記得名)!
訪問嗰時情緒幾L激動呀!
唔知真係以為佢係巴士慘劇家屬。。。
佢咁嘅EQ點揸車呀?

依啲車長唔炒,巴士慘劇「年年有今日」啦!
不知悔過嘅車長,今次仲企圖製造交通混亂!
巴士慘劇就係依啲不顧後果嘅車長導致噶咋!

今次比班司機成功!咪年年玩嘢!
攪事果班拍拍囉友就走左去
同香港正棍玩法一九樣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]