• 瀏覽: 4,624
  • 回覆: 59
考到9A既話,大把工爭住佢做,會甘心放棄高薪厚職做個車長?唔好真係天真嬌成咁啦!

依家DSE唔係咁計...

引用:
原帖由 星海揚帆 於 2018-2-25 11:17 AM 發表
依家DSE唔係咁計...
無論當年既會考又好,而家既DSE又好,考到咁既成績既話會甘心放棄高薪厚職走去做車長?擺明有背景有關係而志不在車長,做幾年咪搭白金升降機上管理層囉!係D報紙佬煲水煲D唔煲D既煲水新聞之嘛!

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-25 12:06 PM 發表

無論當年既會考又好,而家既DSE又好,考到咁既成績既話會甘心放棄高薪厚職走去做車長?擺明有背景有關係而志不在車長,做幾年咪搭白金升降機上管理層囉!係D報紙佬煲水煲D唔煲D既煲水新聞之嘛!
使唔使下下講到背景關係呀,9A或依家既40幾分,正常途徑考,大把公司都請啦,仲有,佢之前做過金融,職位都唔低,唔係啱喏讀完書去巴士架。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-2-25 12:42 PM 發表

使唔使下下講到背景關係呀,9A或依家既40幾分,正常途徑考,大把公司都請啦,仲有,佢之前做過金融,職位都唔低,唔係啱喏讀完書去巴士架。
係囉,做做下金融走去做揸巴士逗萬零蚊個月咁神奇既?更神奇在佢屋企人竟然唔反對播

其實報紙佬要查佢背景真係唔難架

可能人地做金融時已發咗達,手上有十億,甚至幾十億以上的基金,個個月UN UN腳收幾佰幾千萬享受人生,做巴士車長只是興趣。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2018-2-25 01:19 PM 發表
可能人地做金融時已發咗達,手上有十億,甚至幾十億以上的基金,個個月UN UN腳收幾佰幾千萬享受人生,做巴士車長只是興趣。
唔使多。
兩層樓。
一層自住,一層收租,基本上已經夠。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2018-2-25 01:19 PM 發表
錢從來冇人嫌多既,尤其係做父母既,個仔讀咁多書出黎有高薪厚職既文職唔做,走去揸巴士,點面對D親友呢?!

所以你既講法係唔work

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-2-25 01:41 PM 發表

唔使多。
兩層樓。
一層自住,一層收租,基本上已經夠。
等報紙佬查下佢家宅咪知佢底世囉

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-25 01:51 PM 發表

錢從來冇人嫌多既,尤其係做父母既,個仔讀咁多書出黎有高薪厚職既文職唔做,走去揸巴士,點面對D親友呢?!

所以你既講法係唔work
叻人是不需要坐享OFFICE 10粒鐘先搵到錢嘅。如果你住天壐2000吋複式單位,你仲會理啲親戚點睇。你的諗法只是一個唔叻的打公你諗法而已。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2018-2-25 02:00 PM 發表

叻人是不需要坐享OFFICE 10粒鐘先搵到錢嘅。如果你住天壐2000吋複式單位,你仲會理啲親戚點睇。你的諗法只是一個唔叻的打公你諗法而已。
稍為用下腦都諗到,如果真係咁鍾意揸巴士,其實佢可以係放假時做兼職司機,咁可以平時坐寫字樓UN UN腳個個月袋幾皮,放假時又可以兼顧到愛好,一舉幾得播,而駛乜特登辭左份工去揸巴士逗個萬零蚊個月呢?

如果佢真係咁醒做十年八年有幾層樓係手既話,就唔會豬閪到連車長發死人財呢D說話都講得出口啦,雖然佢讀書係好叻,但我唔覺佢出黎做野同待人處事真係醒播,相反係豬閪一名添,因為以佢咁特別既身份,必定會引起好大既迴響,好大機會拿屎上身!

其實大家都唔駛估,以佢咁特別既身份講埋D咁既說話,我估報紙佬之後好大機會會起佢底架啦,到時咪知佢底細係乜囉

但無論係乜底。
9A呢樣野,
冇得呃,冇得靠背景,冇得靠關係啦掛。

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-2-25 02:27 PM 發表
但無論係乜底。
9A呢樣野,
冇得呃,冇得靠背景,冇得靠關係啦掛。
9A係冇得呃架,但冇得靠背景冇得靠關係就幾商榷播,你可以搵返各大名校既mock卷,睇下當中有幾多同當年會考或近年DSE既題目係勁相似,甚至一模一樣囉!

而有幾多個7A8A9A會敢辭份工去揸巴士或耕田呢?

大家都唔駛估估下,佢既身份講埋D咁既說話,好有新聞價值,咪等以後報紙佬會唔會報佢身世囉

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-2-25 12:42 發表
不過之前係見過一D報導
有人唔做高職寧願改行
三色台亦介紹過香港有個醫生移民去南太平洋小島執業

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-25 02:35 PM 發表

9A係冇得呃架,但冇得靠背景冇得靠關係就幾商榷播,你可以搵返各大名校既mock卷,睇下當中有幾多同當年會考或近年DSE既題目係勁相似,甚至一模一樣囉!

而有幾多個7A8A9A會敢辭份工去揸巴士或耕田呢?

大家 ...
大把名校操題,坊間的各大補習社都有操題,揾到類似題目,有幾出奇。

即係你想講呢埸【戲】,是由佢讀中四開始鋪排的嗎?

做人唔好咁多陰謀論。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]