• 瀏覽: 2,280
  • 回覆: 14
還記得幾年前李呃人茶餐廳事件?
李呃人最叻就係攞市民日常生活當要脅籌碼
當年話飲食業員工工時長,人工低,福利少,要聯合爭取尼樣,爭取嗰樣
結果張宇人出嚟話,得,我打本俾你開間茶餐廳,蝕咗唔駛還,賺咗歸你,唯一條件係你要跟足你嗰套去經營,個個月俾盤數出嚟
結果出錢人哥俾幾個月呃人諗,去策劃,呃人結果都唔敢接受挑戰
之後仲有無聽過李呃人再為飲食業員工"爭取權益"?
講就無敵機會主義者,係蠢人至落搭

犯民班人不嬲都係咁㗎啦
口講就天下無敵做就有心無力
把口講就兇狠做就成碌L
雞蟲基同埋釘王健單野
有事即刻衝出嚟攞威搏上鏡
出咗事人都唔見埋

姓李的
都是商業奇才
將職工盟變成家族生意
益晒姨媽姑姐

之前呃左唔少

重有碼頭起重機果班工人

對李來說,重點是「個個月俾盤數出嚟」

唔係架,要多人嘅工潮佢先會到,少人三幾個嘅李生彩你都岸鳩。
引用:
原帖由 albacamel 於 2018-2-25 04:10 PM 發表
乜L 都關佢事

呢D仆街心諗住香港越亂佢地就越有市場。
引用:
原帖由 moonsoonrain 於 2018-2-25 12:03 AM 發表
當年話飲食業員工工時長,人工低,福利少,要聯合爭取尼樣,爭取嗰樣
結果張宇人出嚟話,得,我打本俾你開間茶餐廳,蝕 ...

李呃人呃錢就叻,叫佢撈正行就死得

你呃人,直頭生意人啦,你見籌款箱越開越多...早兩個月果單外判清潔工人佢賺唔少,幾乎想連工人果份都拿埋。

引用:
原帖由 moonsoonrain 於 2018-2-25 12:03 AM 發表
結果張宇人出嚟話,得,我打本俾你開間茶餐廳,蝕 ...
最近犯氓大規模重演一次,真普選變真篩選,諗住豆皮炎被人DQ冇得出選,就將Plan B馮檢基夾硬篩走,呢啲咪講就天下無敵做就有心無力囉

引用:
原帖由 omega33 於 2018-2-26 08:30 AM 發表
你呃人,直頭生意人啦,你見籌款箱越開越多...早兩個月果單外判清潔工人佢賺唔少,幾乎想連工人果份都拿埋。
請刪去幾乎想三字

引用:
原帖由 omega33 於 2018-2-26 08:30 AM 發表

令我想起貨運碼頭那次事件。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]