• 瀏覽: 30,801
  • 回覆: 327
  • 追帖: 2
+4
九巴「狀元車長」梁領彥(Gary)今日在facebook留言,批評「月薪車長大聯盟」發起的罷駛行動,...

梁領彥曾是會考9A狀元,在2013年放棄會計師樓經理一職,轉職九巴任車長,不過他入職後半年已調職,負責策劃巴士路線。

梁領彥fb全文如下:

「呢句我Gary Leung講嘅:你對住個鏡頭,想發死人財,係咪太過份?你想加人工無可厚非,關單意外咩事呢?加左人工,意外就唔會發生?」

人人都想加人工但唔好搵死人做藉口

新聞來源連結:
【車長罷駛】九巴狀元批車長組織「想發死人財」

唔減時間就無事,一減時間就要罷工,點解嘅點解嘅

有人死就有人乘機開位,加新,增加福利

流感五億
一校一社工
巴士不良駕駛
.............

將D津貼全部改做底薪,
個人覺得己經可以接受!

炒L晒佢

back to work 

又冇講錯喎

死左人先叫加人工

呢班仆街令到全部巴士司機比人屌借慘劇發財!根本原本就冇人工加,九巴為咗車長收入穩定,將獎金變做底薪,再減工時,原意係希望車長安穩唔洗追更。點知班車長貪得無厭,借慘劇發財,真係仆街!不如行番獎金制嘛冇事囉!

大埔九巴司機:「多得我咋,你地班仆街先有借口發財!」

其他九巴司機:「我地日日都等大鑊野發生,先有機可乘嘛!」

多膠餘 !

引用:
原帖由 bchk1842 於 2018-2-24 09:52 PM 發表
呢條友已經唔係做前線,坐係寫字樓un un腳,講嘢就係涼薄啲
借死人加人工就唔涼薄?

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2018-2-24 09:27 PM 發表
九巴「狀元車長」梁領彥(Gary)今日在facebook留言,批評「月薪車長大聯盟」發起的罷駛行動,...

http://rs3.sinahk.net/cap/7/2018/02/24/1/11f9b8634f0774cdc2c1f4605d005982.jpg

梁領彥曾是會考9A狀元,在 ...
he belongs to yellow union

幾個月前深水埗單野我已經講啦,根本就係個司機亂揸,但係個個走去講工時,跟住又係講錢

夠膽講實話~發死人財,好野👍🏼
李政棍又一巨獻

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]