• 瀏覽: 30,759
  • 回覆: 327
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 dino0629 於 2018-2-24 10:38 PM 發表
支持罷駛!份工又有生命危險,又會比人打,更會比人屌母親,又容易被告危險駕駛要自己受!高危工作之ㄧ,工時又長!理應人工起碼20000-25000蚊先合理!如果連20000蚊都冇,繼續做既車長跟本連狗都不如!正情命賤到連 ...
加到一百萬一個月都得, 無人請之嘛

引用:
原帖由 杞珀 於 2018-2-24 10:27 PM 發表
另一方面睇, 呢件事亦爆出左巴士司機GE苦況
老實講,食得咸魚抵得渴
司機幾多老油條咪一樣仔大女大生存廿幾三十年?
取銷勤工取銷安全獎根本就等於加咗人工 ...
即係唔犯大錯原本攞唔足獎金而家都攞足
過程抽死人水,排擠兼職謀私利,而家唔順氣就只係因為變成新入職加得多
但所有機構,任何職位從來一樣
新人難請條件自然俾原在職者吸引
有啲司機又無其他技能,揸其他大車條件更差,唔撈又無得撈,
走去攞市民生活當賭注正仆街

九巴唔L加 ,咪炒多幾架落山囉 ,柒頭
貪得無厭 ,
嫌人工少咪柒做囉

引用:
原帖由 dino0629 於 2018-2-24 10:38 PM 發表
支持罷駛!份工又有生命危險,又會比人打,更會比人屌母親,又容易被告危險駕駛要自己受!高危工作之ㄧ,工時又長!理應人工起碼20000-25000蚊先合理!如果連20000蚊都冇,繼續做既車長跟本連狗都不如!正情命賤到連 ...
你好似在曲線支持!
我就反對車長用罷駛腰脅市民!

請呢位車長發起人葉蔚琳不要腰脅民市,
相當憎惡你嘅腰脅行動!

附件

葉蔚琳 3..jpg(117.61 KB)

葉蔚琳 3..jpg

政棍係咪真係最鐘意見人死?
可以抽大水?

個行動發起人話為市民的福祉爭取, 意思即係, 如果爭取唔到, 就會影響市民安全, 即係駕駛態度與車長福利掛鉤, 真係錯得離譜. 

我都想問加左人工係咪會無意外?如果有係咪可以扣人工?

如果加人工可以無意外事故,咁果啲就唔叫意外啦

幾錢入職你情我願,想發死人財真係冇講錯

太直接了。。。但事實就是如此。

香港打工仔出黎打工唔講錢唔同講心? 大資企業同員工講錢定講心? 每件事情有因有果 相向的。

引用:
原帖由 NOVAELED 於 2018-2-24 09:34 PM 發表
炒L晒佢
炒L晒佢冇L得賠
成班仆街
綁班仆街喺事發現場

罷工根本智障,入職之前都講明晒人工,工作時數係幾多,呢份專業係自己揀,無人逼你去做,
一句講晒你要加人工嘅,咁咪加工時,你要減工時嘅,咁咪減人工囉,相對㗎嘛呢啲野,乜撚嘢壓力大,你負荷唔到嘅就咪撚去做,真正害死人嘅係司機,唔係巴士公司

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]