• 瀏覽: 3,613
  • 回覆: 46
同意人有權將自身利益最大化,但係亦都必須有國家觀念,效忠國家!!

現在的年青人比我們這一代聰明,但係缺乏基本國家觀念!

訓練一班愛國,有專業技術的年青人,絕對是一件長遠的社會發展工程,香港需要一班愛國專業的公務員團隊!!

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
認同

引用:
原帖由 hkg1842 於 2018-2-24 09:55 PM 發表

共慘黨早給大家完美示範  叛國才可以  建功立業! 才可以屠殺民眾而不會受法律的制裁。

君不見 中華人民共和國  把歷史上殘害過最多 民眾的 魔頭 的 美貌 印在鈔票上嗎?

如果 共慘黨效忠自己 ...
時代是向前走的,過去只係未來的參考,唔好犯曾經嘅錯!!

無奈,香港大學生,佔中嘅時候同當年嘅紅衛兵有咩分別?

英國人買鴉片來中國,屠殺中國人,九七年前,英女王嘅頭一樣印在硬幣上!一樣要效忠英女王!!

重要的是,帝國侵略主義會唔會從來!!
毛澤東無產階級革命思想會唔會從來!!
唔會,在英國人管治下,你作為一個市民,享受政府給予你嘅免費教育,生命財產保障權利,免費的醫療服務,你就有責任效忠英女王!!

同樣,在共產黨管治的中國,你有責任尊重共產黨的開山老祖!!

再睇另外一個例子,在美國的印第安人,今時今日一樣要效忠國家!!

引用:
原帖由 hkg1842 於 2018-2-24 10:28 PM 發表

大日本皇軍統治香港三年零八個月, 香港人當時也一定要 效忠日皇了?
誰成功叛國你就效忠誰?
誰屠殺最多民眾你就效忠誰?
大英帝國 強搶 香港, 你就要效忠 英女王?
一個土匪殺你全家,佔你房子 ...
日本人統治香港嘅時候,香港有免費教育?香港有免費醫療,你嘅財產得到日本人的尊重?

同事都解釋,滿清人可以統治中國過百年,蒙古人就唔得!!

蒙古人統治中國,完全冇作為一個政府應該有嘅責任!最後中國人民團結起來推翻了!!

相反滿清入關後,對中國嘅文化,比較尊重,在清末的時候保護大清的,其實大部份都係漢人!!

當然英國人係香港都做得唔錯!!

何謂愛國,而何謂唔愛國?

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-24 11:03 PM 發表
何謂愛國,而何謂唔愛國?
正確嘅標準,應該香港政府定!我算什麼?

個人認為,香港市民唔應該已推翻共產黨領導為目標!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2018-2-24 11:08 PM 發表

正確嘅標準,應該香港政府定!我算什麼?

個人認為,香港市民唔應該已推翻共產黨領導為目標!!
中共口號係為人民服務,咁唔係應由人民定而要由正苦定

同埋推翻中共就=唔愛國。。。。。咁似係愛黨而唔係愛國多播

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-24 11:13 PM 發表

中共口號係為人民服務,咁唔係應由人民定而要由正苦定

同埋推翻中共就=唔愛國。。。。。咁似係愛黨而唔係愛國多播
政府代表人民,一個政府如果失去群眾支持,早就倒台!!

文化大革命期間,中國人一樣未清醒,相信無產階級革命,工農兵領導行得通,你只要翻睇文化大革命期間天安門廣場,年青人對毛澤東的崇拜, 再睇下黃絲帶對真普選口號的瘋狂!也許你會明白其中嘅原因!

文化大革命之後幾年,人民上到苦果,開始後悔!!
中東一些國家,當戰亂發生後,先知道美國的真面目!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2018-2-24 11:38 PM 發表

政府代表人民,一個政府如果失去群眾支持,早就倒台!!

文化大革命期間,中國人一樣未清醒,相信無產階級革命,工農兵領導行得通,你只要翻睇文化大革命期間天安門廣場,年青人對毛澤東的崇拜, 再睇下黃絲帶對真 ...
冇民既話會唔會有國呢

咁中國共產黨點解又叫共產黨呢乜唔係一齊共產,而係有權勢人士共其他人既產架?

唉。。。。。你班毛毛同中共宣傳部連點樣宣傳同管治香港都唔識,一味以為用係大陸宣傳同管治大陸果套就得,宣傳中共同管治大陸果套可以應對貧窮落後國家既,但對已發展既國家/地區係唔work囉,連咁樣都唔識又何來和平收復台灣,又何來衝出國際,真悲哀

引用:
原帖由 hkykh 於 2018-2-24 11:51 PM 發表

冇民既話會唔會有國呢

咁中國共產黨點解又叫共產黨呢乜唔係一齊共產,而係有權勢人士共其他人既產架?

唉。。。。。你班毛毛同中共宣傳部連點樣宣傳同管治香港都唔識,一味以為用係大 ...
你嘅閱讀能力有問題,我已經講過,係人民支持政府,政府先可以存在!!
國共內戰,共產黨得唔到人民支持,點解會勝利?
文化大革命,得唔到無知的年青人支持,如何發動?
不是人民放棄共產主義,鄧小平如何發動改革開放?
不是改革開放出了問題,習近平如何可以進行修正改革?
事實上共產黨從來都冇離開過群眾,共產黨犯嘅錯,某個程度都係無知巿民造成!!

你嘅判斷能力有問題,你憑乜嘢話我唔係一個老香港?香港好多原居民,而家都支持共產黨,就因為佢支持共產黨就唔出係香港人!?

引用:
原帖由 hkg1842 於 2018-2-24 11:56 PM 發表

你即是認爲有奶便是娘? 有槍桿子便是好主人?一條狗給你 免費這、免費那,你就會效忠那條狗?皇軍無所謂? 美帝無所謂?是這樣嗎?

不過且慢!香港人不是又傻又天真的 阿嬌。

地球上沒有 ...
我覺得你有啲視覺失調,最好去睇下醫生!

冇人用槍指住你做香港人,有國家收留你,你隨時可以移民!!

你憑乜嘢,代表全部香港人講嘢?

你去問下美國人,加拿大人,英國,法國,需唔需要效忠?全世界嘅人都係野狗?

政府係得到人民支持,先至可以分配國家資源,所以,就算你冇交稅,你一樣可以免費睇醫生,免費受教育!!

你一定要記住,你唔係代表全部嘅人,唔係因為你反對共產黨,共產黨就冇人支持!!
你今日搞革命,被警察拘捕,咁警察係咪一個香港人,呢個香港人係咪支持政府呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]