• 瀏覽: 8,141
  • 回覆: 99
+2
契弟又搞分化。依家只有極少數司機響應罷工。證明司機喺想進一步跟公司協調而唔喺攞乘客安全做要挾。

毒果專挑撥事非,工擋就專挑起員工和資方予盾,搞罷工獅子大開口,貨櫃碼頭事件令到全自動化

引用:
原帖由 chuuu123 於 2018-2-24 04:02 PM 發表
【新增九巴回應】九巴日前宣佈改革車長底薪計算方案,將勤工奬、安全獎都撥入車長底薪,新入職...

【新增九巴回 ...
又係蘋果,反對果個,係社民連同Dparttime夾埋新開既工會咋。講到全世界都反對甘。

引用:
原帖由 chuuu123 於 2018-2-24 04:02 PM 發表
【新增九巴回應】九巴日前宣佈改革車長底薪計算方案,將勤工奬、安全獎都撥入車長底薪,新入職...

https://static.appledaily.hk/images/e-paper/vdo/20180223/720pix/1519380307_187c.jpg

【新增九巴回 ...
工賊會向來是出賣工人,經佢出賣過後,我都冇交會費三十多年了。

已經有好多車長唔滿意工會多過唔滿意公司 工會班人好多都做左好耐 如果真係覺得公司咁差, 會係度做咁耐??

引用:
原帖由 054D 於 2018-2-24 08:14 PM 發表

【on.cc東網專訊】巴士業職工會聯盟將於明天(6日)與運輸署會面,要求全面檢討車長工作指引,以雙軌並行方式,即減工時加底薪,改善巴士司機長工時、低工資困境,避免疲勞駕駛及改善道路安全。
滙豐信用卡最紅海 ...
獨家消息,工聯會工勞,多勞小得,狗折加薪。記得投票工聯會。

引用:
原帖由 perkyho 於 2018-2-24 08:08 PM 發表
玩數字遊戲都收貨,工亂會真係當人傻仔。雖然同李xx唔同政見,但佢最少都唔咁求其。工亂會都係攞張咭九拆買野,小心數字上平d,期望工亂會爭取都係算吧啦!
工聯會無恥。。。職工盟方案好。。。不過你捐左比職工盟基金未。  唔是就唔夠長時間爭取。   玩2日收皮就唔好啦。

由車禍開始呢班人都已經出黎係咁扮代表,從中有幾多得益我好好奇。

工聯九折咭,出名打9折,9折出賣。

引用:
原帖由 超級雀躍的榴槤 於 2018-2-25 12:18 PM 發表
工聯九折咭,出名打9折,9折出賣。
其實呢次並非正式加薪,只是九巴優化薪金。正式加薪在六月。公司額外多一次優化薪金比你班車長,你班車長居然借由你哋惡劣駕駛態度車長一手導致嘅慘劇事件,來脅迫公司,謀自己福利,發慘劇財,咩道理?仲有冇人性?咁冷血!

引用:
原帖由 班納沒恨 於 2018-2-25 11:09 AM 發表

工聯會無恥。。。職工盟方案好。。。不過你捐左比職工盟基金未。  唔是就唔夠長時間爭取。   玩2日收皮就唔好啦。
去立法會投佢一票咪得囉!

唔好打住幫工人的工會名去幫商家。
昨晚睇完cctvb個巴士工業行動好心酸,其他巴士司機唔係需要份工,應該會擺工。

人就係得ㄧ想二,唔想辛苦但人工要高。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]