• 瀏覽: 20,787
  • 回覆: 66
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 q5756667877 於 2018-2-25 11:37 AM 發表
咁都有人信唔係痴就係呆
你明唔明, 世界各地動盪先係對國際大債仔- 美國最有利.

美國只要搞到其他國家社會動蕩,就可成功震出該國資金出逃,成為國際避險遊資,有源源不絕既避險遊資供應,國際市場才有促夠資金,去承接每年新發行4至6次既美國赤字預算國債.

所以美國要到別國資助當地反對政黨,去策動暴亂,泛民政黨2014年發動既佔中堵路及其後掟磚縱火暴動,亦係泛民收受美國黑金既政治任務,替美國喺香港搾出避險資金.

記得香港首富近年係咩時間由香港撤出部分資產去投資外國嗎? 就係泛民高調籌劃佔中暴動及實行之時,呢班富裕階層面對動盪,一定 “買個保險”去出逃國際,成為國際避險資金,所以美國資助香港泛民驅驅數百萬美元搞佔中,卻可震出李嘉成班富豪天文數字既資金,即使當中只有5成投向美元資產,美國亦已經本小利大.

美國2008-2009年金融海嘯炒爆煲,美國政府用公幣替華爾街銀行家 (兩黨最大政治金主!) 脫身,以加大發行國債 (聯儲局QE)借錢為金融毒債填氹,如果加大發行國債滯銷 (即競標利率升),就意味美元霸權認受性崩潰,為保國際間對美元渴求既方法,莫過於全球此起彼落既社會動盪,之所以中東地區國家係美國QE 後既2010年尾開始,一個接一個陷入動盪革命,生靈塗炭,而同時美國每季新發行既國債,卻年復一年有強勁既國際資金去承接,幫美國填補金融毒債氹!

香港係富裕地區,更有中國背景,無論喺長期還是短期國策考慮,香港必然係美國睇到流口水既羔羊,而且有心急奪權上位既泛民政黨存在,美國不愁無就手港奸可收買.

引用:
原帖由 KZRTO 於 2018-2-24 09:36 PM 發表
老尾是全世界最賤格的國家.
剩係要教師帶槍隨時預備駁火己經知道世界民主大國有幾好!

引用:
原帖由 Psyco 於 2018-2-25 01:21 PM 發表

你明唔明, 世界各地動盪先係對國際大債仔- 美國最有利.

美國只要搞到其他國家社會動蕩,就可成功震出該國資金出逃,成為國際避險遊資,有源源不絕既避險遊資供應,國際市場才有促夠資金,去承接每年新發行4至6次 ...
唔明咁簡單的事徧徧黃絲唔信,剩係香討的毒果打手都無處不在啦!

引用:
原帖由 青竹蛇好 於 2018-2-25 04:32 AM 發表
美國有911系自找的
不是自找 閃自導自演

多謝分享

引用:
原帖由 wen170977 於 2018-2-25 07:01 PM 發表

不是自找 閃自導自演
希望911再到美國白宮

呢種叫標題黨,呃Like呃點擊,唔係咁寫五毛點有話題。美菲關係千絲萬縷,菲裔美國人不少,單憑杜特爾就可改變?

引用:
原帖由 norman0812 於 2018-2-26 08:36 AM 發表
呢種叫標題黨,呃Like呃點擊,唔係咁寫五毛點有話題。美菲關係千絲萬縷,菲裔美國人不少,單憑杜特爾就可改變?
美菲關係為菲律賓帶如何美好光景……你試試回應?

引用:
原帖由 pimon 於 2018-2-26 10:20 AM 發表

美菲關係為菲律賓帶如何美好光景……你試試回應?
回應乜呢?

引用:
原帖由 norman0812 於 2018-2-26 10:44 AM 發表

回應乜呢?
無乜回應?
即係美菲關係得個「講」字,
根本無任何實際建樹。

引用:
原帖由 pimon 於 2018-2-26 10:47 AM 發表

無乜回應?
即係美菲關係得個「講」字,
根本無任何實際建樹。
你又什麼知識中菲關係美好?中國開善堂,無償支援?如果中菲關係這麼美好,點解中菲對南沙仍然有領土糾紛?

中菲關係?
三個字……「改善中」。

菲律賓痴瘋, 菲律賓大學雞,菲律賓玉碎, 菲律賓濕九教授代理人。。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]