• 瀏覽: 19,220
  • 回覆: 189
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 two3888 於 2018-2-24 06:54 PM 發表

即係意思 佢可能只係 一個模型?
可能是一舊木頭,甚至是吹氣模型,你可以不信,美國的磚家信佢係真係假,才是關鍵

引用:
原帖由 kingking99 於 2018-2-24 07:10 PM 發表

可能是一舊木頭,甚至是吹氣模型,你可以不信,美國的磚家信佢係真係假,才是關鍵
你能拿出 美國專家原文就信你, 你們最鍾意什麼 外國媒體, 原來轉個圈 個外國媒體就係你們中國人

引用:
原帖由 two3888 於 2018-2-24 04:53 PM 發表

咁你就解釋一下 電力供應問題
核電如何?

引用:
原帖由 two3888 於 2018-2-24 05:56 PM 發表

自吹自擂 中國人。。。 美國人 連動畫裏面 成日講 陽電子炮 相關技術佢哋都有 當然 還是 不能完全實現, 大陸能解決電池爆問題反而美國不能 真的 不太相信
陽電子炮.

你高達睇得太多啦弱智.

但呢度係軍版.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-2-24 07:14 PM 發表

陽電子炮.

你高達睇得太多啦弱智.

但呢度係軍版.
傻仔 有冇睇我之前貼嘅文章呀, 陽電子炮 技術學名 荷電粒子

引用:
原帖由 two3888 於 2018-2-24 03:18 PM 發表

我最想知道 大陸怎樣解決供電問題, 你唔通真係 每發一次炮, 就充一次電, 艦上電力, 不能源源不絕供給 所需, 咁你個支炮有什麼用
呢個問題其實美國都好想知

引用:
原帖由 阿妮呢 於 2018-2-24 07:14 PM 發表

核電如何?
你核電能上艦才吹啦

引用:
原帖由 samuelxx 於 2018-2-24 07:18 PM 發表

呢個問題其實美國都好想知
根本你連測試圖片都沒有, 你又怎知道中國能夠連續 發炮

一秒一發電磁炮, 20kg 彈, 初速 mach 5, 10MW 供電一定夠。
一架巴士咁大既核反應堆就有 100MW 功率。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-2-24 07:14 PM 發表

陽電子炮.

你高達睇得太多啦弱智.

但呢度係軍版.
荷電粒子砲指利用了荷電粒子,如:電子、正電子、質子、反質子、離子(帶電的原子核)、等離子等等物質,透過粒子加速器加速發射。

基本上沒有碰到物質發生反應是看不到的,換句話說爆炸了才知道被打。但在科幻作品中為了戲劇效果荷電粒子砲的聲光效果往往又大又醒目。另外,因為荷電粒子炮是粒子束(粒子束包括不帶電荷的粒子)的一種,而粒子束的英文為「Particle beam」,Beam一字經常性的被翻譯為光束。實際上和光無關,較好的說法是射束或波束。在很多科幻作品中都是強力的兵器。不過亦有不少科幻作品把荷電粒子炮定位為已經普及化的武器,甚至一些連一般步兵都可以發射。

然而,荷電粒子很容易受到磁場影響而偏向。外間的磁場,並不只限於地磁,即使在宇宙空間裏,不管是太陽風或其他荷電粒子束均會對粒子束產生影響。因此,在現實生活裏,這種荷電粒子炮其實並未真的可以實現,比較接近的實體,有數美國在列根時代開發的星球大戰計劃(SDI)比較接近,但仍然未成功。

原理        編輯

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-2-24 07:20 PM 發表
一秒一發電磁炮, 20kg 彈, 初速 mach 5, 10MW 供電一定夠。
一架巴士咁大既核反應堆就有 100MW 功率。
你能夠做到 防止 核子 洩露和 微型化 已經要還神

引用:
原帖由 two3888 於 2018-2-24 07:17 PM 發表

傻仔 有冇睇我之前貼嘅文章呀, 陽電子炮 技術學名 荷電粒子
點發射?

算啦, 同你講呢D. 都係簡單D 既方法, 有圖咩?

睇見張ps圖就谷上腦,美帝講就當真,真係too simple sometimes naive

引用:
原帖由 two3888 於 2018-2-24 07:22 PM 發表

你能夠做到 防止 核子 洩露和 微型化 已經要還神
大陸潛艦用左幾十年既核反應堆已經有100MW+.

呢D 根本唔係乜野問題.

係你呢D 物理白痴先唔知真正難題係邊度.
不過同你講無用. 你最多同一個小學生差唔多, 仲要精神有問題, 真係唔知點講.

引用:

陽電子炮.

你高達睇得太多啦弱智.

但呢度係軍版.
腳趾你對自己唔識嘅嘢, 就唔好咁多口

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]