• 瀏覽: 2,824
  • 回覆: 24
http://slide.mil.news.sina.com.cn/h/slide_8_198_61197.html#p=1

美國為應付中國,用心良苦呀!

支持花重金研究

不是已經下馬了?

大把項目正怕你…
唔來呢!

是誰進行軍事競賽?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2018-2-24 11:52 AM 發表
http://slide.mil.news.sina.com.cn/h/slide_8_198_61197.html#p=1

中國嗰支堅唔堅都冇人知, 冇測試相片 冇科研圖片, 還有你點樣解決 大量用電 的 問題, 你唔會好似 動畫 福音戰士 陽電子炮, 要用時間儲電 才能發一炮?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2018-2-24 11:52 AM 發表

科普一下先動畫嚟,陽電子炮其實就是現實中嘅 荷電粒子炮, 現在只有美國才有接近 技術

荷電粒子砲指利用了荷電粒子,如:電子、正電子、質子、反質子、離子(帶電的原子核)、等離子等等物質,透過粒子加速器加速發射。

基本上沒有碰到物質發生反應是看不到的,換句話說爆炸了才知道被打。但在科幻作品中為了戲劇效果荷電粒子砲的聲光效果往往又大又醒目。另外,因為荷電粒子炮是粒子束(粒子束包括不帶電荷的粒子)的一種,而粒子束的英文為「Particle beam」,Beam一字經常性的被翻譯為光束。實際上和光無關,較好的說法是射束或波束。在很多科幻作品中都是強力的兵器。不過亦有不少科幻作品把荷電粒子炮定位為已經普及化的武器,甚至一些連一般步兵都可以發射。

然而,荷電粒子很容易受到磁場影響而偏向。外間的磁場,並不只限於地磁,即使在宇宙空間裏,不管是太陽風或其他荷電粒子束均會對粒子束產生影響。因此,在現實生活裏,這種荷電粒子炮其實並未真的可以實現,比較接近的實體,有數美國在列根時代開發的星球大戰計劃(SDI)比較接近,但仍然未成功。

引用:
原帖由 two3888 於 2018-2-24 02:47 PM 發表

中國嗰支堅唔堅都冇人知, 冇測試相片 冇科研圖片, 還有你點樣解決 大量用電 的 問題, 你唔會好似 動畫 福音戰士 陽電子炮, 要用時間儲電 才能發一炮?
你應該自己搵中共試下炮..........最好企係支炮前面俾佢顏射一下........我自問就無瞻量去試亦絕對相信好勁下......就算無圖我都信中共有依支野

引用:
原帖由 JETSO500 於 2018-2-24 03:37 PM 發表

你應該自己搵中共試下炮..........最好企係支炮前面俾佢顏射一下........我自問就無瞻量去試亦絕對相信好勁下......就算無圖我都信中共有依支野
睇你語無倫次, 就知你沒有根據呢, 你自己都選擇沒有證據 都要去信, 中共嘅 愚 民 政策 其實都幾成功

引用:
原帖由 two3888 於 2018-2-24 03:48 PM 發表

睇你語無倫次, 就知你沒有根據呢, 你自己都選擇沒有證據 都要去信, 中共嘅 愚 民 政策 其實都幾成功
你條柒頭無理據又未試過又知中共果支唔勁邊個語無倫次都未清楚就伸個龜頭出黎俾人吊.....你最好去試一炮而唔死得我就知中共果支炮係垃圾.....不過如果你未試過就話中共果支炮係唔得不如你返屋企打下飛機算.....味能出黎俾人笑

重點系老美被老共引誘行返蘇聯舊路.大量透支國力!

引用:
原帖由 tonylin1123 於 2018-2-24 04:20 PM 發表
重點系老美被老共引誘行返蘇聯舊路.大量透支國力!
你好似好耐都未睇過新聞,大陸精過鬼一早就話唔會行蘇聯嘅舊路,反而中共老點美國佬,例如引誘老美重啟登月計畫,自從大陸生產左隱形戰機,老美又話要重啟F22生產線,大量透支而家已經冇乜錢既老鷹,你得閒睇多啲國際新聞啦。

引用:
原帖由 東敏期權 於 24/2/2018 06:41 PM 發表

你好似好耐都未睇過新聞,大陸精過鬼一早就話唔會行蘇聯嘅舊路,反而中共老點美國佬,例如引誘老美重啟登月計畫,自從大陸生產左隱形戰機,老美又話要重啟F22生產線,大量透支而家已經冇乜錢既老鷹,你得閒睇多&#2 ...
師兄你睇野唔清楚定理解唔得?

台灣先話無用。 美國做乜唔學下台灣高科技啊。

鍵盤翻頁
左右