• 瀏覽: 5,584
  • 回覆: 69
  • 追帖: 2
九巴下月調整車長底薪,將獎金納入底薪一部份,貌似對車長有利,但除非車長願意加班,否則整體月入實際並無增長。汽車交通運輸業...

紙包唔住火

新聞來源連結:

http://www.post852.com/243106/九巴車長表面加薪實質凍薪 工聯會「出賣人」/

呢排食飯,D工聯會朋友成日嘈,話上面都吾知點搞。
我咪話囉,D好小小既人,都黎呢面,
成日北上果D,好人有限。

都算有所改善!起碼遇到 d 麻煩客,唔使忌住,可以互相嘴砲屌老母,避免處於下風,係支持前線員工德政!

工聯會幫工人?唔多覺
最記得黃國健講過,工聯會幾時都企喺打工仔對面呢句,傳為佳話

我諗唔到工聯會幾時支持過工人?

咁都話吾好? 直接變底薪,變相福利提高,底薪高亦有薪酬保障,將來栽員對員工有利,最重要吾需要再擔心比客投訴扣錢!
  呢班巴士佬吾係咁貪得無厭?做錯野,大量負面新聞仲想有大幅度人工加?

工聯會出賣工人都唔係第一次啦
引用:
原帖由 完願圓 於 2018-2-24 03:25 AM 發表
九巴下月調整車長底薪,將獎金納入底薪一部份,貌似對車長有利,但除非車長願意加班,否則整體月入實際並無增長。汽車交通運輸業...

http://assets.post852.com/wp-content/uploads/2018/02/22175001/image15192929 ...

引用:
原帖由 surprised2008 於 2018-2-24 05:08 AM 發表
  咁都話吾好? 直接變底薪,變相福利提高,底薪高亦有薪酬保障,將來栽員對員工有利,最重要吾需要再擔心比客投訴扣錢!
  呢班巴士佬吾係咁貪得無厭?做錯野,大量負面新聞仲想有大幅度人工加?   
認同說法!  
而呢點最重要  "直接變底薪,變相福利提高,底薪高亦有薪酬保障" !
為咗追捧李卓人而去攻擊工聯會無意思的, 實際"底薪高亦有薪酬保障"才有得益!

一班貪得無厭晚巴士車長另人好反感

打工仔要自求多福了

引用:
原帖由 tinnit 於 2018-2-24 06:09 AM 發表
  認同說法!  
而呢點最重要  "直接變底薪,變相福利提高,底薪高亦有薪酬保障" !
為咗追捧李卓人而去攻擊工聯會無意思的, 實際"底薪高亦有薪酬保障"才有得益!
當年李呃人害貨櫃碼頭工人雞毛鴨血

引用:
原帖由 tinnit 於 2018-2-24 06:09 AM 發表

認同說法!  
     這群巴士車長有時真係吾抵幫,大埔事件不先檢討車長操守問題,就發起先把錯誤問題推向市民引發。之後求工聯會幫手出頭,工聯會幫你增取了福利之後,竟然夠膽不滿人工加得少!
簡直係一群貪得無厭既巴士司機。
既然車長現在已有公平待遇,我強烈要求政府及巴士公司必須整頓巴士司機操守,還給大埔事件死者及其家人一個公道,否則香港人不能吞下這怨恨

引用:
原帖由 surprised2008 於 2018-2-24 11:17 AM 發表
    這群巴士車長有時真係吾抵幫,大埔事件不先檢討車長操守問題,就發起先把錯誤問題推向市民引發。
之後求工聯會幫手出頭,工聯會幫你增取了福利之後,竟然夠膽不滿人工加得少!
簡直係一群貪得無厭既巴士司機。
既然車長現在已有公平待遇,我強烈要求政府及巴士公司必須整頓巴士司機操守,
還給大埔事件死者及其家人一個公道,否則香港人不能吞下這怨恨 ...
Ching 呢篇意見亦相當近似我想, 相當認同!
依家呢班所謂全職車長已變了"貪得無厭"相當肉酸! 借死傷者做籌碼!

引用:
原帖由 surprised2008 於 2018-2-24 05:08 AM 發表

x 2
本來要勤工先可得的,變為唔理你勤不勤都包薪,未滿意另一回事,同救生員要求救火同籌心態,唔通想同渣飛機同籌?
選舉工程開始了,當然各出標題數臭對方,hea曾都由無用者!即可變成最受歡迎最有貢獻

九巴公司真係要多謝你
你唔接受呀
慢慢傾囉   

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]