• 瀏覽: 5,585
  • 回覆: 69
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 qq8077 於 2018-2-24 09:13 PM 發表

你都係幫人打工唔通你係老世咩!咁開心做乜?
我幫班細既打工架咋...班細既準時放工,我都要做到半夜呀....
做老闆永遠辛苦過做員工架啦.....
老作人自己咪又係響職工盟度做老細...
佢老婆,佢姨仔做埋高層同司庫...李氏一家親喎.......

引用:
原帖由 dicmak 於 2018-2-24 12:17 PM 發表
呃人,無良公司
借慘劇發財,謀私利更無良!

引用:
原帖由 東南亞 於 2018-2-24 04:24 AM 發表
工聯會幫工人?唔多覺
最記得黃國健講過,工聯會幾時都企喺打工仔對面呢句,傳為佳話
情不自禁~一時講左真話

今次工聯會都唔敢回應,應該好多人因今次事件想退會

點解工聯會唔出嚟解釋下今次九巴點加薪,百分之三十

支持工聯會幫(倒)你米,永遠企左你對面,比最低工資高,明益你,選票投比工聯會,有事幫倒你。

引用:
原帖由 完願圓 於 2018-2-24 03:25 AM 發表
九巴下月調整車長底薪,將獎金納入底薪一部份,貌似對車長有利,但除非車長願意加班,否則整體月入實際並無增長。汽車交通運輸業...

http://assets.post852.com/wp-content/uploads/2018/02/22175001/image15192929 ...
人心不足,用返舊薪酬囉!

引用:
原帖由 完願圓 於 2018-2-25 05:19 AM 發表
點解工聯會唔出嚟解釋下今次九巴點加薪,百分之三十
其實呢次並非正式加薪,只是九巴優化薪金。正式加薪在六月。公司額外多一次優化薪金比你班車長,你班車長居然借由你哋惡劣駕駛態度車長一手導致嘅慘劇事件,來脅迫公司,謀自己福利,發慘劇財,咩道理?仲有冇人性?咁冷血!

之前車長日日提心吊膽驚獎金被扣
而家起碼獎金果part攞硬
咁都唔叫進步?
定係李卓人搞到一拍兩散、原地踏步果啲先叫進步?

九巴下月調整車長底薪,將獎金納入底薪一部份,貌似對車長有利,但除非車長願意加班,否則整體月入實際並無增長

咁會否令休息時間少左
影響安全

仲未知死,吾比人狠狠冼一野,又邊度會知道凡係泛民都係咁仆街架。

又是誤導!
今次是額外加人工,
不是每年加薪!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]