• 瀏覽: 6,640
  • 回覆: 45
引用:
原帖由 kenobi 於 2018-2-23 02:44 PM 發表

對手是個弱智
但中國卻連弱智佔領的失土都未能要回
那中國是什麼水平?
你有無了解過西藏同藏南既歷史?
中國根本無意思要藏南,最多係要達旺。
藏南係印度獨立前,係英國勢力範圍,成個西藏都係。印度獨立時,大部份其實算無主地,印度趁中國仲未完全控制西藏時佔領。
大部份地方都無明確證據證明佢歷史上係受印度定西藏有效管治

所謂失土,不過係因為中印未簽定條約既講法。印度唔願意放棄西線,大家咪拖下先。

國民政府時期,西藏實質獨立,英屬印度係實質上既宗主國,中華民國同西藏既關係,同烏克蘭克里米亞關係差唔多。
如果烏克蘭將來收返克里米亞控制權,但收唔返海軍基地,你會認為果屆政府係喪權辱國?

唔該提升下你既智商啦。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-2-23 02:56 PM 發表

你有無了解過西藏同藏南既歷史?
中國根本無意思要藏南,最多係要達旺。
藏南係印度獨立前,係英國勢力範圍,成個西藏都係。印度獨立時,大部份其實算無主地,印度趁中國仲未完全控制西藏時佔領。
大部份地方都 ...
你代表中國政府?「中國根本無意思要藏南」出自哪位領導人言論?
我只信官方立場從未承認印度對藏南統治

又,如果「以前無實質控制」係「其實唔緊張領土」之理由
咁唔見得中國歷史以來何時曾有效管治釣魚台、南沙
是否可以放棄主權主張?

退一萬步而言,如果中國事實上對藏南無興趣,
倒不如以承認印度主權作交換,
是但換些利益較為明智(例如西線中國實際控有地區;雖然西線爭議地較小,而且較窮,遠不如藏南)

又,我並未主張收不回領土是喪權辱國
我是在各位恥笑印度低能時
提醒大家,此低能對手事實上佔有中國主張之地,
且中國其實完全無佢乎

最後,你以烏-俄作比喻
你是隱喻中-印實力對比其實有如俄-烏
中國收不回主權嗎?
試問烏克蘭人會認為佔有自己領土的俄羅斯是個低能對手嗎?

早幾年前又話印度駐紮大軍係藏南,又話藏南地勢不利中國,唔知真唔真?

結論,以武力解決,但只限拳頭交。

唉...

引用:
原帖由 head2010 於 2018-2-23 04:20 PM 發表
早幾年前又話印度駐紮大軍係藏南,又話藏南地勢不利中國,唔知真唔真?
藏南已是(據說好低能的)印度一個邦
其地為喜瑪拉雅山南,農業發展較西藏高原為好

中國地理限制為當年即使打下,也沒法跨過高山維持駐軍

引用:
原帖由 kenobi 於 2018-2-23 04:25 PM 發表

藏南已是(據說好低能的)印度一個邦
其地為喜瑪拉雅山南,農業發展較西藏高原為好

中國地理限制為當年即使打下,也沒法跨過高山維持駐軍
謝謝指教中國想取藏南難道很大

引用:
原帖由 head2010 於 2018-2-23 04:30 PM 發表

謝謝指教中國想取藏南難道很大
取藏南不難,長期控制比較難

引用:
原帖由 kenobi 於 2018-2-23 03:32 PM 發表

你代表中國政府?「中國根本無意思要藏南」出自哪位領導人言論?
我只信官方立場從未承認印度對藏南統治

又,如果「以前無實質控制」係「其實唔緊張領土」之理由
咁唔見得中國歷史以來何時曾有效管治釣魚台、 ...
知唔知溫家寶訪問印度時點講?

本報北京4月13日電 4月12日,剛剛陪同温家寶總理訪問南亞4國回到北京的中國外交部發言人孔泉向記者介紹了中國同印度達成的解決中印邊界問題政治指導原則的背景和主要內容。
孔泉說,2003年6月,中印兩國總理各自任命特別代表,探討解決邊界問題的政治指導原則和框架。經過5輪會晤,中方特別代表、外交部副部長戴秉國同印方特別代表、國家安全顧問納拉亞南就解決邊界問題的政治指導原則達成一致,並于4月11日在兩國總理見證下正式簽署。
雙方認為,在和平共處五項原則、相互尊重和照顧彼此關切和願望以及平等的基礎上,發展面向和平與繁榮的戰略合作夥伴關係符合中印兩國人民的根本利益;從各自總體和長遠利益出發,尋求邊界問題的早日解決符合兩國的基本利益,應將其視為戰略目標。
雙方一致同意主要按以下原則尋求邊界問題的解決:

通過和平友好方式協商解決邊界問題,互不使用武力或以武力相威脅。本着和平共處五項原則,從兩國關係大局的政治角度出發,通過平等協商,尋求公平合理以及雙方都能接受的解決邊界問題的方案。
本着互相尊重、互相諒解的精神,對各自在邊界問題上的主張做出富有意義的和雙方均能接受的調整,一攬子解決邊界問題。適當考慮彼此的戰略的和合理的利益以及相互同等安全的原則。
考慮雙方的歷史證據、民族感情、實際困難、合理關切與敏感因素,以及邊境地區的實際情況。邊界應沿着雙方同意的標識清晰和易于辨認的天然地理特徵划定。維護邊境地區雙方定居人口應有的利益。
邊界問題最終解決之前,雙方應嚴格尊重和遵守實際控制線,共同努力保持邊境地區的和平與安寧。
孔泉說,兩國邊界問題特別代表將繼續進行認真的磋商,以期達成解決邊界問題的框架,為雙方隨后進行的划界和勘界奠定基礎。(石洪濤)

中印兩國十幾年前已對點劃界有一定共識

清晰和易於辨認的天然地理特徵:即喜馬拉雅山山脈分水嶺,基本上就係麥克馬洪線(細節上有出入),或者,你搵唔搵到另一個更清晰既天然地理特徵?
民族感情:達旺係藏人心中地位比其他地方高好多,應劃入西藏自治區

所以中國對藏南意向,你明未?
中國有無能力佔領藏南?六二年中國國力比印度弱,可以運到戰場既武器比印度差(印度當年已係藏南部署坦克,解放軍見到印度坦克係要兜路行,根本打唔到),都打到印度亂晒大籠,宜家呢?
不為也,非不能也。
講呢D 真係唔好九吹,要有根有據,仲要有智商。

印度之弱智,係明明已經同中國關係轉好,可以有錢齊齊搵,又可以搵中國做中間人解決克什米爾問題,只要解決呢兩個問題,印度咪可以和平發展,佢偏偏選擇對抗

至於中國係咪比印度弱智?
北韓不時都話要炸美國,但美國容忍左佢幾十年,美國係咪比北韓弱?你自己諗下,你既諗法係咪弱智?

最後,中華民國當年,同英屬印度比,差距比現比烏克蘭同俄羅斯更大。
有D 反中智障無讀書,以為中華民國時期中國實力有返咁上下,根本係大錯特錯,中國果時人均GDP 只可以同非洲內陸比,你同印度比係侮辱印度,鐵路里數,拉埋滿洲國先夠印度一半。呢個根本唔係立場有問題,而係智力有問題。

引用:
原帖由 head2010 於 2018-2-23 04:20 PM 發表
印度一直係東北邦維持大軍,實力超過駐藏解放軍幾倍,直到青藏鐵路通車先慢慢拉近返
解放軍係 90 年前,主力部署係防備蘇聯,跟住就係搵越南練兵,無咁得閒去理印度住。
87 年印度差少少郁手,睇牌面係有機會贏
可能因為當時中美關係好好,同埋中印戰爭結果實在太慘痛,印度最終無打
同埋印度話打,咁打乜?收復藏南?根本無地方可以收復,反攻西藏?但佢一早自己認左西藏係中國領土wor,果時中印都未打仗。
打西線?但係西線就到印度交通差啦,印度無力係西線進攻,相反解放軍實力係好好多,因為果度近蘇聯
打東線要中國嘔返西線出黎?咁如果中國唔理佢,就變消耗戰,印度無論係東線點深入,都唔知幾時結束戰爭,好大鑊的,同埋佢越過雪山打入西藏,就到中國有地利啦。

戰略上藐視阿猩, 戰術上重視阿猩。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2018-2-23 07:38 PM 發表

印度一直係東北邦維持大軍,實力超過駐藏解放軍幾倍,直到青藏鐵路通車先慢慢拉近返
解放軍係 90 年前,主力部署係防備蘇聯,跟住就係搵越南練兵,無咁得閒去理印度住。
87 年印度差少少郁手,睇牌面係有機會贏
...
師兄厲害,分析詳盡

引用:
原帖由 sam1961 於 2018-2-23 01:15 PM 發表
阿差有幾多料,智商,大家都明白,只係阿差愚人愚己
中國人給我們一部 iPhone , 明天華 x , 大米全部出來

三哥,你給她什麼,她除了變不出什麼外

還會用她們語言天才來罵你

引用:
原帖由 daddywsugar 於 2018-2-23 08:12 PM 發表

中國人給我們一部 iPhone , 明天華 x , 大米全部出來

三哥,你給她什麼,她除了變不出什麼外

還會用她們語言天才來罵你

莫狄一上場就喊話印度崛起,依家崛墓就有

引用:
原帖由 kenobi 於 2018-2-23 12:58 PM 發表
綜合以上各位所言,
印度要花30年開發輕戰機;買戰機也會自己掉機
而且四肢不發達、頭腦簡單

那,何以藏南逾8萬平方公里仍在如此低能的對手手上?
這句話足以說明你智商如何

引用:
原帖由 kenobi 於 2018-2-23 12:58 發表
綜合以上各位所言,
印度要花30年開發輕戰機;買戰機也會自己掉機
而且四肢不發達、頭腦簡單

那,何以藏南逾8萬平方公里仍在如此低能的對手手上?
不過是打嘴炮來滿足觀眾的虛榮心
看看甚麼時候大筆一揮把藏南承認為印度領土
那時候神聖領土被佔的問題也就不再存在了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]