• 瀏覽: 15,088
  • 回覆: 224
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 lwklwk8742 於 2018-2-22 03:06 PM 發表
鄉議局舉行新春團拜。中聯辦主任王志民、特首林鄭月娥以及一眾主要官員都有出席。鄉議局主席劉業強致辭時表示,新界鄉議局過去一年過得並不平靜,新界原居民族群正受到別有用心的人不斷挑釁和攻擊,當中最令人關注是 ...
講得好!!!

英國佬種下的禍根

「丁權」呢個歷史留下來的問題,係時候要清理了!  「丁權」得益者己享受很久,但總不能永遠享受下去!

基本法都可以修改喇 何況丁權

有丁權都要用自己錢自己地起…你估政府送一幢俾你呀?唔信去地產版問下點先起到一幢!!

引用:
原帖由 lwklwk8742 於 2018-2-22 03:06 PM 發表
鄉議局舉行新春團拜。中聯辦主任王志民、特首林鄭月娥以及一眾主要官員都有出席。鄉議局主席劉業強致辭時表示,新界鄉議局過去一年過得並不平靜,新界原居民族群正受到別有用心的人不斷挑釁和攻擊,當中最令人關注是 ...
作為移民  己經霸左人地的地 仲落地生根 之後仲想再搞班原居民。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2018-2-22 03:58 PM 發表
「丁權」呢個歷史留下來的問題,係時候要清理了!  「丁權」得益者己享受很久,但總不能永遠享受下去!
享咩受…有錢有自己地先起到…冇錢冇地享條毛?

原居民丁權真正要修法設限期取消啦,這樣世世代代傳落去真正是大問題

歷史朝代都會更換啦!

但香港既丁權竟然係千秋萬世,直至永遠,我就覺得好唔公平喇。

應該定個日子,20年又好,50年又好,總之設一個期限,過左之後就再無丁權呢樣野。

引用:
原帖由 夜夜夜夜夜 於 2018-2-22 04:00 PM 發表
有丁權都要用自己錢自己地起…你估政府送一幢俾你呀?唔信去地產版問下點先起到一幢!!
以原居民角度出發。本來全個香港的地同資源都係佢地的。有班移民來左,生左仔孫。依嫁班移民後代話原居民無權 建樓。

依家每個丁送番幢咪cut囉…i dont care

成班新移民成日以為丁屋係政府送俾我地…唔係送架柒頭…眼紅就乜乜柒柒…我冇你地都唔準有…黃子華魚蛋論話得你地冇錯

去平機會告佢啦, 男有女無

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]