• 瀏覽: 58,533
  • 回覆: 1,048
  • 追帖: 9
+15
【本報訊】庫房水浸,不少市民要求政府直接派錢紓困,但新民黨主席葉劉淑儀及民建聯主席李慧琼均指,當局派...

支持退稅
現時沒有納稅人仕最想派錢

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180222/20311786

你老味呀!有錢梗係話唔需派了,佢都係收政府架!夠姜唔收政府錢呀!

希望大幅提高退稅上限,由2萬蚊提高至5萬蚊!每年交咁多稅但又買唔起樓,好心痛!

明知派錢最簡單實際,但死都唔肯派。
硬係要做埋D無人感受得到的所謂「還富於民」措施
庫房D錢成日都就冤枉嚟冤枉去

引用:
原帖由 SayYouSayMe 於 2018-2-22 09:31 AM 發表
希望大幅提高退稅上限,由2萬蚊提高至5萬蚊!每年交咁多稅但又買唔起樓,好心痛!
連你都買唔起樓 ?  1年多3萬 但樓價一年升30萬

一於100%退稅無上限, 交一千萬稅就都全退一千萬, 還富於富 ......

引用:
原帖由 tailing 於 2018-2-22 10:00 AM 發表
一於100%退稅無上限, 交一千萬稅就都全退一千萬, 還富於富 ......
不如連利得稅 都退埋李嘉誠 雙眼發光

派錢人人有份,退稅就唔係.

退稅不如派錢
退稅冇乜特別開心感覺
派錢就好似中六合彩咁開心

其實有好多底下階層, 退稅對佢地一啲幫助都無, 計我話, 又派又退稅大家受惠咪仲好

引用:
原帖由 中頑童 於 2018-2-22 10:02 AM 發表

利得稅都有得退稅的, 加碼退稅就梗係會退多D錢啦.....  
呢D叫退稅, 唔係派錢......

還富於富民, 不藏富於大眾 .......

引用:
原帖由 中頑童 於 2018-2-22 10:02 AM 發表

上年利得稅真係有得退.

"預算案:薪俸稅利得稅退稅75% 免4季差餉
新任財政司司長陳茂波宣讀財政預算案,他指針對當前的經濟情況,來年複雜多變的國際政經形勢,並考慮到政府的財政盈餘狀況,會推出一系列一次性措施措施,包括薪俸稅及個人入息課稅退稅、利得稅退稅75%,上限均提高至2萬港元,及寬免2017/18年度的四季差餉,又會增加供養兄弟姊妹免稅額等。..."

Source: http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0222_00822_001.html

葉劉只顧及交稅人士!不理普羅大眾!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]